Składniki:
Przygotowanie:
Mięso mielone łączymy z ugotowanym ryżem i starta na grubych oczkach marchewka. Wbijamy jajka i wsypujemy tarta bułkę. Doprawiamy do smaku przyprawa do mięsa i ewentualnie solą. Wyrabiamy masę. Rękoma maczanymi w wodzie formujemy kulki.
W rondlu zagotowujemy wodę z kostkami rosołowymi i kolejno wkładamy kulki mięsne. Obgotowujemy. Na patelni zasmażamy na łyżce masła mąkę i powoli dolewamy bulion z gotowania pulpecików. Ciągle mieszamy, aby nie powstały grudki. W powstały sosik wkładamy pulpeciki i chwilkę dusimy. Na koniec wlewamy śmietanę. Podajemy na gorąco z surówką.
Komentarze
Skoro ma być dla dzieci - podarowałabym sobie przyprawę do mies i kostkę rosołowa - lepiej zastąpić je np. natką, koperkiem, majerankiem itp.
dodany: 2011-11-16 23:02:51, przez: Aga