Warszawa

Pulpeciki

Pulpeciki

Składniki:

  • 500 gram mięso drobiowe i wieprzowe,
  • 1 woreczek ryżu ugotowany,
  • 1 sztuka marchewka,
  • do smaku przyprawa do mięsa wieprzowego,
  • 2 sztuki jajka,
  • 1/2 szklanki bułka tarta,
  • 2 kostki Kostki rosołowe,
  • 2-3 łyżki mąka,
  • do zabielenia śmietana,

 

Przygotowanie:
Mięso mielone łączymy z ugotowanym ryżem i starta na grubych oczkach marchewka. Wbijamy jajka i wsypujemy tarta bułkę. Doprawiamy do smaku przyprawa do mięsa i ewentualnie solą. Wyrabiamy masę. Rękoma maczanymi w wodzie formujemy kulki.
W rondlu zagotowujemy wodę z kostkami rosołowymi i kolejno wkładamy kulki mięsne. Obgotowujemy. Na patelni zasmażamy na łyżce masła mąkę i powoli dolewamy bulion z gotowania pulpecików. Ciągle mieszamy, aby nie powstały grudki. W powstały sosik wkładamy pulpeciki i chwilkę dusimy. Na koniec wlewamy śmietanę. Podajemy na gorąco z surówką.

 

Komentarze

Skoro ma być dla dzieci - podarowałabym sobie przyprawę do mies i kostkę rosołowa - lepiej zastąpić je np. natką, koperkiem, majerankiem itp.

dodany: 2011-11-16 23:02:51, przez: Aga

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć