Warszawa

Torcikowa lala

Torcikowa lala

 

SKŁADNIKI:

  • biszkopt z 4 jajek
  • biszkopt z 5 jajek
  • 3/4 l mleka
  • 4 - budyni śmietankowych
  • kostka margaryny
  • słoik dżemu kwaskowego
  • poncz do nasączania
  • wiórki kokosowe
  • 1 kg cukru pudru
  • 3 opakowania pianek marshmalows po 90 g


Upiec dowolne biszkopty z 4 jajek w formie babkowej z kominkiem i z 5 jajek w średniej wielkości tortownicy. Ugotować budyń na mleku, wystudzić. Następnie zmiksować z margaryną na gładką masę. Biszkopty przekroić: pierwszy na 3 części, drugi na 2. Lekko je nasączyć ponczem, posmarować dżemem i położyć krem. Złożyć w całość tzn. okrągły biszkopt na spód tortu a babkę na górę. Ta część posłuży za suknię dla lalki. Następnie wkładamy w środek babki zawiniętą w folię aluminiową do połowy lalkę. Boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Rozpuścić pianki i wgnieść w nie tyle cukru pudru by powstała masa plastyczna. Rozwałkować wałkiem i wycinać potrzebne części ubrania, ozdoby. Lalkę ubrać według własnego pomysłu. Masę można barwić na różne kolory barwnikami spożywczymi. Tortu nie nasączałam za bardzo a masa budyniowa musi być sztywna bo ciężar ubrania lalki jest spory i ciasto mogłoby się rozpaść.
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć