Warszawa

Ciasto Smerfowe

Ciasto Smerfowe

 

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek cukru
  • 5-6 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • jeśli chcemy np. biszkopt grubszy, aby go przeciąć, stosujemy proporcje ile jajek tyle łyżek cukru i maki lub troszkę więcej
  • 200 ml mleka skondensowanego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka szafirowa
  • 1 galaretka niebieska
  • 1-1,5 szklanki jagód

 

PRZYGOTOWANIE:

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitkowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni w keksówce. Przygotować galaretki- szafirową z 1 szklance wody, niebieską wg przepisu na opakowaniu. Mleko ubić z cukrem aż zgęstnieje. Dodać zimną szafirowa galaretkę i dokładnie zmiksować. Wlać to na biszkopt. Rozsypać jagody i zalać niebieska galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia.
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć