Warszawa

Chatka Puchatka

Chatka Puchatka

To jest kolejny przepis konkursowy "Świąteczny Smakołyk Malucha"

 

Składniki:

  • 2 czubate szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 czubate łyżki miodu gryczanego,
  • jajo,
  • kopiasta łyżka masła,
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i przyprawy do pierników,
  • bakalie,
  • kostki czekolady,
  • kolorowe galaretki i małe cukierki do dekoracji.
  • Lukier: 2 surowe białka, 25 dag cukru pudru, łyżka soku z cytryny


Miód stopić, ostudzić, wlać do mąki. Dodać masło, jajo, cukier, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Rozwałkować w prostokąt grubości około pół centymetra. Wykroić podstawę domku o wymiarach 22 x 16 cm, dwie ścianki o wymiarach 4 x 20 cm, dwuspadowy dach (dwa prostokąty o bokach 12 x 22 cm) i dwie ściany szczytowe dopasowane wielkością do pozostałych części. Ułożyć części domku na dużej brytfannie posmarowanej tłuszczem i upiec na złoty kolor. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder oraz sok z cytryny i jeszcze przez chwilę ubijać. Przestudzone części domku posklejać lukrem i zostawić na kilkanaście minut, aby wyschły. Następnie posmarować domek lukrem, ozdobić orzechami, rodzynkami, kostkami czekolady, galaretkami i małymi cukierkami. Jak większość ciast piernikowych, najlepsze jest w kilkanaście dni po upieczeniu.

Polecam! To jest to co misie lubią najbardziej! Smacznego!
 

Komentarze

a ten tort jest dobry

dodany: 2011-11-20 15:21:29, przez: martyna

bardzo ciekawy przepis - na pewno S M A C Z N Y !!!

dodany: 2008-11-15 14:28:54, przez: Monia

zabawa fajna, ale to jest niedobre, Nie MIESZA SIE TAK SKAŁDANIKÓw.... niestrawność

dodany: 2008-03-23 18:17:48, przez: asia

Ja uważam,że to fajna zabawa robić z dzieckiem coś takiego.To rozrywka i odpoczynek dla rodzica i malucha,a pozatym to dziecko cieszy się że ugotowało coś,co smakuje wszystkim,polecam!!

dodany: 2007-11-07 20:27:36, przez: "Super Niania"

to wspaniała zabawa dla dorosłych i dzieci...no i smaczna

dodany: 2007-04-05 12:18:40, przez: an

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć