Warszawa

Kuskus z pikantnymi śródziemnomorskimi warzywami

Kuskus z pikantnymi śródziemnomorskimi warzywami

Składniki:

  • szklanka kaszki kuskus przygotowanej wg.wskazań na opakowaniu
  • świeża czerwona papryka słodka
  • cukinia
  • ząbek czosnku
  • 2 pomidory owalne
  • mała cebula
  • 1/4 świeżej żółtej papryczki chilli
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki suszonego oregano

 

Przygotowanie:

Czosnek kroimy na plasterki, a cebulę w kostkę. Rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę z czosnkiem.
Gdy czosnek zacznie ładnie pachnieć, a cebulka zmięknie, dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę czerwoną (paprykę czerwoną oczyszczoną z gniazd nasiennych). Mieszamy i czekamy kilka minut, aż warzywa będą al dente.
Myjemy pomidory, osuszamy, zalewamy wrzątkiem, a później zimną wodą, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotowych al dente cukinii i papryki i czekamy, aż sos zrobi się gęstszy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mieszamy, a nam sam koniec duszenia warzyw dodajemy posiekaną papryczkę chilli, po kliku minutach gasimy płomień. Podajemy z kaszką kuskus.
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć