Warszawa

Zielona soczewica w pomidorach pelati

Zielona soczewica w pomidorach pelati

Składniki:

  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki
  • puszka pomidorów pelati w całości
  • 1 l wody
  • 1 cebula biała
  • łyżka zielonych oliwek nadziewanych papryką
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Soczewicę płuczemy dwa razy. Cebulę obraną kroimy w drobne plasterki. Podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine.
  2. Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka, dodajemy marchewki umyte, obrane i pokrojone w słupki.Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w grubą kostkę pomidory i sól. Dusimy klika minut
  3. Następnie zalewamy litrem wody i gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Dodajemy sos z pomidorów pelati oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki i czekamy, aż sos zgęstnieje
  4. Kolejno dodajemy 2 łyżki octu winnego i pieprz. Gotujemy jeszcze klika minut. Danie gotowe do podania z pokrojonymi oliwkami zielonymi, najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami.
     
 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć