Warszawa

Caponata czyli duszone warzywa śródziemnomorskie

Caponata czyli duszone warzywa śródziemnomorskie

Kuchnia śródziemnomorska nie wymaga wyszukanych składników, a jej bogactwo tkwi w dojrzewających w słońcu warzywach. Oto moja propozycja na letnie kolacje:
 

Składniki:

  • cukinia
  • papryka czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • garść pomidorków daktylowych czerwonych
  • liście natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • opcjonalnie pesto domowej roboty z pietruszki (rewelacyjny dodatek!)
  • sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy ząbki czosnku pokrojone na plasterki, gdy zacznie pachnieć, dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną na ćwiartki, a następnie w plasterki cukinię, oraz paprykę umytą, osuszoną, oczyszczoną z gniazd nasiennych pokrojoną w grubą kostkę. Dusimy, aż warzywa zmiękną.
Następnie dodajemy umyte, osuszone, pokrojone w grube plastry pomidorki daktylowe razem z ich sokiem, dodajemy oregano i przyprawiamy, mieszamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy posiekane listki natki, gasimy płomień.

Moja rada:

Idealnym dodatkiem jest pesto z pietruszki domowej roboty. Allora, buon appetito!


Jeszcze jedno: użyłam pomidorków daktylowych bo są niezwykle smaczne i takie słodkie, Wy możecie zastąpić je pomidorkami pelati czy malinowymi. Ważne, aby były naprawdę smaczne i dojrzałe, pasują także pomidorki truskawkowe.
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć