Kuchnia śródziemnomorska nie wymaga wyszukanych składników, a jej bogactwo tkwi w dojrzewających w słońcu warzywach. Oto moja propozycja na letnie kolacje:
Składniki:
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy ząbki czosnku pokrojone na plasterki, gdy zacznie pachnieć, dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną na ćwiartki, a następnie w plasterki cukinię, oraz paprykę umytą, osuszoną, oczyszczoną z gniazd nasiennych pokrojoną w grubą kostkę. Dusimy, aż warzywa zmiękną.
Następnie dodajemy umyte, osuszone, pokrojone w grube plastry pomidorki daktylowe razem z ich sokiem, dodajemy oregano i przyprawiamy, mieszamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy posiekane listki natki, gasimy płomień.
Moja rada:
Idealnym dodatkiem jest pesto z pietruszki domowej roboty. Allora, buon appetito!
Jeszcze jedno: użyłam pomidorków daktylowych bo są niezwykle smaczne i takie słodkie, Wy możecie zastąpić je pomidorkami pelati czy malinowymi. Ważne, aby były naprawdę smaczne i dojrzałe, pasują także pomidorki truskawkowe.