Pyszne danie, pełne kolorów, niczym koraliki :) Bób w towarzystwie warzyw śródziemnomorskich.
Składniki:
-
100 g ugotowanego i obranego ze skórek bobu
-
papryka
-
cukinia
-
1/4 bakłażana
-
2 pomidory
-
cebula
-
4 ząbki czosnku
-
4 łyżeczki suszonego oregano
-
sól
-
pieprz
-
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Przygotowanie:
-
Warzywa myjemy, osuszamy. Plastry bakłażana moczymy 30 minut w osolonej wodzie, osuszamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, a pomidory obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.
-
Na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i plasterki czosnku, gdy zacznie pachnieć dodajemy bakłażana, gdy będzie miękki, dodajemy kolejno cukinię z papryką, a po chwili pomidory. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem i czekamy, aż pomidorowy sos zgęstnieje. Gasimy płomień, dodajemy bób i delikatnie mieszamy. Podajemy z chrupiącą bagietką lekko ostudzone.