Warszawa

Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta

Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta

Szpinak doskonale smakuje z fetą.


Składniki:

  • 250 g makaronu orzo (w kształcie przypomniającym ryż)
  • 200 g mrożonego szpinaku (liście)
  • 150 g sera feta
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1/4 pomarańczy
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente 5 minut. Odcedzamy. Płuczemy w zimnej wodzie.
  2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy szpinak i dusimy przez 10 - 12 minut. Pod koniec dodajemy cienko pokrojone plasterki czosnku oraz sól i pieprz do smaku.
  3. Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy makaron wcześniej ugotowany. Mieszamy delikatnie, w razie potrzeby dodajemy przyprawy. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu, z pokruszoną fetą i startą skórką pomarańczy.
     
 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć