Szpinak doskonale smakuje z fetą.
Składniki:
-
250 g makaronu orzo (w kształcie przypomniającym ryż)
-
200 g mrożonego szpinaku (liście)
-
150 g sera feta
-
oliwa z oliwek extra vergine
-
1/4 pomarańczy
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Makaron gotujemy al dente 5 minut. Odcedzamy. Płuczemy w zimnej wodzie.
-
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy szpinak i dusimy przez 10 - 12 minut. Pod koniec dodajemy cienko pokrojone plasterki czosnku oraz sól i pieprz do smaku.
-
Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy makaron wcześniej ugotowany. Mieszamy delikatnie, w razie potrzeby dodajemy przyprawy. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu, z pokruszoną fetą i startą skórką pomarańczy.