Warszawa

Orecchiette z brokułami, suszonymi pomidorami i parmezanem

Orecchiette z brokułami, suszonymi pomidorami i parmezanem

Składniki

  • 250 g makaronu orecchiette (w kształcie uszek)
  • 450 g brokułów
  • 3 plastry pomidorów suszonych w oliwie
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • przyprawa Specialite - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • sól
  • pieprz


Etapy przygotowania
Makaron al dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek extra vergine 12 minut
W między czasie przygotowujemy brokuły: Myjemy, rozdzielamy na drobne różyczki i blanszujemy dosłownie 3 minuty. Hartujemy.
Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmażamy posiekany czosnek, wrzucamy brokuły. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawową mieszanką.
Ugotowany makaron odcedzamy i lekko płuczemy w wodzie Odsączamy z wody. Gotowe orecchiette wrzucamy na patelnię z brokułami, dodajemy posiekane suszone pomidory. Dodajemy wiórki parmezanu. Mieszamy delikatnie
Danie podawać natychmiast przybrane liśćmi selera naciowego i płatami parmezanu.
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć