Warszawa

Torcik – Pszczółki

Torcik – Pszczółki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 200 g cukru
  • 180g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. 4 białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, gdy będą już prawie ubite dajemy 4 łyżki zimnej wody... następnie 200gr. cukru i jeden cukier waniliowy...
  2. UWAGA.... czas na żółtka..... dodajemy je i tylko leciutko zamieszamy na najwolniejszych obrotach... maksymalnie 3 sekundy.... nie szkodzi, że się nie wymiesza dokładnie....
  3. Następnie czas na make....180gr z 1 łyżeczka proszku do pieczenia...mąkę dodajemy i mieszamy całość już bez użycia miksera.... zamieszać kilka razy, tak mniej więcej... całość powinna tworzyć puszystą masę, prawie pianę...
  4. Kolejna UWAGA... blachę w której chcemy piec biszkopt nie można natłuszczać po bokach, bo biszkopt rosnąc, będzie się ślizgał po ściankach.... natłuszczamy tylko spód blachy.... pieczemy w 160C, jakieś 25-30min.....
  5. Do gotowej masy można dodać dowolny barwnik spożywczy... biszkopt będzie kolorowy!

 

Ja piekę ok. 3 biszkoptów :) - różnokolorowych!
Biszkopty przekładam masą (2 różnymi)

 

Masa do tortu:
Składniki

  • biała czekolada 100g
  • śmietanka kremówka 200g
  • 1 śmietan-fix
  • 1 budyń

Sposób wykonania:

  1. Białą czekoladę połamać i rozpuścić w śmietanie kremówce - ok. 200 g. na małym ogniu.
  2. Wystudzić mocno.
  3. Bardzo schłodzoną ubić dosypując śmietan-fix (niekoniecznie, zależy od tego, kiedy tort będzie konsumowany).
  4. Rozetrzeć kostkę masła Extra (żadne tam mixy).
  5. Do roztartego dodawać po łyżce zimny budyń (taki z torebki)
  6. Dodawać po łyżce ubitą śmietanę z czekoladą.
  7. Przed dekoracją dobrze jest jeszcze potrzymać trochę masę w lodówce.


Świetnie pasują do niej świeże truskawki i maliny. Z wiórkami kokosowymi stworzy prawie rafaello.
Jeśli chcę ciemny krem czekoladowy, to do masła dodaję nutellę, potem krem budyniowy, ubitą śmietanę i startą gorzką czekoladę. Tu pasują wiśnie, albo całe orzechy, albo M&M'sy. Co kto lubi.

Masa cukrowa

  • z tego powstały figurki i inne "dekoracje"
  • 400g cukru pudru
  • 50g glukozy
  • 35 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ew. barwnik (jak nie to masa jest biała)


Żelatynę rozpuścić w 35 ml ciepłej wody, wlać do cukru pudru zmieszanego z glukozą i ugniatać jak ciasto (najlepiej mikserem, mi zawsze robią sie takie suche grudki hehhe, ale mąż potem ręcznie pomaga). Jeżeli masa ma być w jakimś kolorze to - dodac barwnik i tyle cukru, aby była elastyczna i nieklejąca!
Jak się za bardzo klei to można "pomiziać" sobie ręce oliwą lub olejem.
No i miłej zabawy, jak z modeliną :)))) Masę można zamrozić i odmrozić i dalej nadaje się do lepienia :)

 

 

 

 

Komentarze

świetny przepis! na pewno wypróbuję!

dodany: 2011-07-14 11:52:33, przez: Honorata

Stary facet by do pracy poszedł a nie dzieci straszy

dodany: 2010-12-23 18:20:01, przez: Babcia Pomocynka

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć