Warszawa

Co powinniśmy robić, aby każdego dnia wzmacniać naszą odporność?

Co powinniśmy robić, aby każdego dnia wzmacniać naszą odporność?

O znaczeniu odporności zwykle przypominamy sobie w okresie jesienno-zimowym. Jednak na wzmacnianiu odporności warto skupiać się każdego dnia! Dzięki kilku systematycznym działaniom można przygotować organizm do walki z infekcjami, a nawet zapobiec zachorowaniu. Podpowiadamy, co zrobić, aby każdego dnia wspierać układ odpornościowy!

 

Dlaczego trzeba dbać o odporność?

 

Układ odpornościowy człowieka kształtuje się nieustannie od momentu poczęcia przez całe życie. Nie jest on taki sam u każdego, co więcej może być doskonalony, a także osłabiany na wiele sposobów. Nawet odporność wrodzona, czyli bariery biologiczne, chemiczne i fizyczne, jest zależna od naszego stylu życia. Szczególnie odporność nabyta (swoista), jest warunkowana przez wiele czynników, takich jak np. ilość i częstość kontaktów z patogenami.

 

Bez sprawnie funkcjonującej odporności nie byłoby możliwe zachowanie zdrowia. Każdy człowiek ma nieustanny kontakt z drobnoustrojami. Nie zawsze jednak chorujemy, o co dba nasza odporność. Co więcej, to dzięki niej goją się rany, a uszkodzone komórki organizmu są eliminowane bez naszej wiedzy. 

 

Niestety negatywny wpływ na układ odpornościowy ma wiele czynników, z jakimi spotykamy się każdego dnia. Są to głównie:

 

  • niewłaściwa dieta,
  • używki, zwłaszcza palenie papierosów i alkohol,
  • chroniczny stres,
  • niedostateczna ilość snu,
  • brak aktywności fizycznej,
  • zanieczyszczenia środowiskowe.  

 

Jak wzmocnić odporność dietą?

 

Najważniejszym czynnikiem wpływającym na układ odpornościowy jest dieta. Napoje z witaminą C czy składniki mineralne przyjmowane w okresie choroby nie wystarczą. Aby organizm był przygotowany do walki z infekcjami, każdego dnia należy przestrzegać zdrowej i zbilansowanej diety. 

 

Przede wszystkim należy unikać wysoko przetworzonych i smażonych potraw. Zamiast nich należy wybierać owoce i warzywa, najlepiej surowe. To one są najlepszym źródłem łatwo przyswajalnych witamin, które warunkują zachowanie prawidłowo funkcjonującego układu odpornościowego. 

 

Bardzo ważne dla odporności są także probiotyki. Bakterie naturalnie bytujące w przewodzie pokarmowym zabezpieczają nas przed namnażaniem się drobnoustrojów. Zmniejszają także ryzyko wnikania patogenów do ustroju. Warto też wiedzieć, że to w jelitach znajduje się spora ilość immunoglobulin niezbędnych do walki z drobnoustrojami.

 

 

Co jeszcze jest ważne dla wzmocnienia odporności?

 

To, co jemy, jest szczególnie istotne nie tylko dla odporności, ale także dla całego organizmu. Ale odpowiednia ilość witamin i składników mineralnych to nie wszystko. Układ immunologiczny może ulegać osłabieniu także pod wpływem innych czynników. Stres, intensywny lub przewlekły, wpływa negatywnie na odporność. Warto więc każdego dnia uczyć się radzenia sobie w niekorzystnych sytuacjach. Jeśli nie możesz uniknąć stresu w pracy lub domu, postaraj się wyciszyć za pomocą naturalnych metod relaksacyjnych lub ziół. 

 

Niezwykle ważna dla odporności jest aktywność fizyczna. Niestety często zapominamy, że utrzymanie prawidłowej masy ciała i sił witalnych zależy właśnie od ruchu, zwłaszcza na świeżym powietrzu. Każdego dnia powinniśmy aktywnie spędzać czas przynajmniej przez 60 minut. Ma to doskonały wpływ na kondycję ciała, a także na układ odpornościowy.

 

Apteczne sposoby na wsparcie odporności 

 

W okresie wzmożonej aktywności wirusów i przy osłabieniu organizmu pod wpływem m.in. wcześniej przebytych infekcji warto wspierać odporność przy pomocy preparatów farmaceutycznych. Najlepszym źródłem witamin i składników mineralnych jest dieta, ale przy sporych niedoborach konieczna może okazać się suplementacja. 

 

Warto pamiętać, że choroba to szczególne obciążenie dla układu odpornościowego. Warto więc unikać zachorowania, np. stosując spray ViruProtect STADA ograniczający możliwość wnikania wirusów do naszego organizmu. Gdy jednak dojdzie do zachorowania, należy zadbać o odpoczynek, zwiększenie ilości białka i węglowodanów w diecie, a także o należyte nawodnienie organizmu.  

 

Lek. Michał Dąbrowski

STADA/PL/403/2021

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć