Wiele kobiet w ciąży zastanawia się, czy zrezygnować z ulubionej filiżanki kawy. Chociaż w Polsce nie ma oficjalnych wytycznych dotyczących spożywania tego napoju, autorzy wielu poradników odradzają ciężarnym picia kawy i innych substancji zawierających kofeinę w większych ilościach. W latach 80. takie zalecenia wydała Administracja ds. Żywności i Leków w USA. Dlaczego?
Zbyt duże spożycie kawy i innych substancji zawierających kofeinę w ciąży może być przyczyną poronienia oraz przedwczesnego porodu, a także urodzenia dziecka z mniejszą masą urodzeniową. Część naukowców jest zdania, że ryzyko poronienia rośnie proporcjonalnie do ilości kofeiny dostarczonej do organizmu. Takie wnioski płyną m.in. z badań takich badaczy jak: X. Weng, R. Odouli oraz D.K. Li, jak również drugiego zespołu N. Furuhashi, S. Sato oraz M. Suzuki. Przy spożyciu 600 mg kofeiny ryzyko wzrasta o 17 proc.
Systematyczne codzienne spożywanie kawy może obniżać masę urodzeniową o około 100 g. Niemniej istnieją także badania wskazujące na brak powiązania pomiędzy spożyciem kofeiny przez matkę a spadkiem masy dziecka. Do takich wniosków doszli m.in. B. Clausson, F. Granath, A. Ekbom. Inne dane, zebrane przez M.A. Klebanoffa, R. J. Levine'a, J.D. Clemens'a, wskazują na to, że masa noworodka jest niższa tylko kiedy oprócz kofeiny ciężarne dostarczają organizmowi tytoń.
W 1998 roku naukowcy: R. P. Ford, P. J. Schluter, E. A. Mitchell, B J Taylor, R Scragg, A W Stewart, analizowali związek pomiędzy dużym spożyciem kofeiny przez ciężarną a późniejszym ryzykiem śmierci łóżeczkowej. Przez „duże spożycie kofeiny przez ciężarną” należy tu rozumieć dziennie przyjmowanie co najmniej 400 mg tej substancji, co odpowiada przynajmniej czterem filiżankom kawy dziennie. Badaniu zostało poddanych 393 rodziców dzieci, które zmarły w wyniku nagłej śmierci łóżeczkowej oraz 1592 rodziców niemowląt z grupy kontrolnej.
Badani mieli wskazać ilość spożycia kofeiny w II i III trymestrze ciąży. Po analizie danych kwestionariuszowych i uwzględnieniu czynników zakłócających, zespół badaczy doszedł do wniosku, że niemowlęta, których matki spożywały zbyt duże ilości kofeiny w trakcie ciąży, były o wiele bardziej narażone na przedwczesną śmierć z powodu SIDS. Jednocześnie badacze podkreślili, że wyniki ich badań powinny zostać zweryfikowane kolejnymi testami.
Choć picie kawy i spożywanie innych produktów z kofeiną należy w ciąży ograniczyć, to jednak nie należy się obawiać, że kofeina może doprowadzić do wad rozwojowych płodu. Jak podaje dr Regina Wierzejska w swojej publikacji „Wpływ spożycia kofeiny na przebieg ciąży i rozwój płodu”, badacze są zgodni w jednej kwestii: kofeina nie jest substancją, która prowadziłaby do zwiększenia ryzyka wad wrodzonych – niedorozwoju serca, układu mięśniowo-szkieletowego czy twarzo-czaszki.
Według rekomendacji wydanych przez amerykańską Administrację ds. Żywności i Leków dzienne spożycie kofeiny u kobiety w ciąży nie powinno przekraczać 300 mg. Natomiast zalecenia British Food Standards Agency wskazują, że maksymalna dzienna dawka kofeiny to 200 mg.
Ciąża jest szczególnym okresem w życiu kobiety, kiedy to powinna zadbać nie tylko o siebie, ale również o rozwijające się w jej organizmie dziecko. Z kawy i innych substancji z kofeiną nie trzeba rezygnować całkowicie, ale należy ograniczyć jej spożycie, by zminimalizować ryzyko trudniejszego przebiegu ciąży, przedwczesnego porodu czy wystąpienia nagłej śmierci łóżeczkowej.
Sprawdź też: