Poradnik dla rodziców, niań, dziadków, lekarzy! Pierwsza tak rzetelna, przystępna i praktyczna książka. Profesor Mikołaj Spodaryk i dietetyk Elżbieta Gabrowska dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem, a także skutecznie, rozważnie i nierzadko zabawnie rozprawiają się z powszechnymi mitami i wątpliwościami. Zastanawiasz się:
Sięgnij po książkę Wiem, co je moje dziecko. Porcja przykładowych zestawów śniadaniowych czy obiadowych oraz praktycznych przepisów, sporządzonych przez doświadczonego dietetyka, pomoże nawet najbardziej zagubionemu rodzicowi mądrze karmić dzieci.
rys. Adam Spodaryk
rys. Adam Spodaryk
O autorach:
(fot. Anna Kaczmarz)
Prof. nadzw. dr hab. Mikołaj Spodaryk jest pediatrą, pracownikiem Polsko-Amerykańskiego Instytutu Pediatrii Wydziału Lekarskiego UJ, twórcą i ordynatorem jedynego w Polsce południowej oddziału zajmującego się żywieniem pozajelitowym dzieci. Oddział został utworzony w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie.
Organizował obozy dla dzieci z rodzin wiejskich w Lanckoronie i okolicznych miejscowościach ( "Szaleństwa doktora Spodaryka"). W 2010 r. zadbał o to, aby przy Szpitalu w Prokocimiu zakwitły ogrody, w których mali pacjenci mogą aktywnie spędzać wolny czas. Jest założycielem pierwszego w Polsce oddziału Rowerowych Ratowników Miejskich. Prodziekan Wydziału Zdrowia i Nauk Medycznych Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego.
W 2008 uhonorowany tytułem Miłosiernego Samarytanina w kategorii pracownik służby zdrowia, który pomoc chorym i cierpiącym uważa za powołanie, daje z siebie więcej dobroci, entuzjazmu, zainteresowania chorym niż tego wymaga czyste wykonywanie zawodu. Tytuł przyznawany jest przez Wolontariat św. Eliasza działający przy klasztorze OO. Karmelitów "na Piasku" w Krakowie.
(fot. Julita Pabisek-Miernik)
dr n. med. Elżbieta Gabrowska, dietetyk kliniczny na Oddziale Leczenia Żywieniowego Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie.
Prowadzi zajęcia ze studentami collegium Medicum UJ – w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia.