Mięso kurczaka umieszczone w marynacie staje się delikatniejsze i łatwiejsze
do pogryzienia.
Od 1 roku
Wystarcza na 1-2 porcje
Nadaje się do zamrożenia
Składniki:
-
1 duży filet z kurczaka, pozbawiony skóry i kości
-
90lm pełnego mleka , zmieszanego z 1 łyżką deserową rzadkiego miodu
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 jako, ubite
-
1 łyżka świeżo startego parmezanu, zmieszanego z 2 łyżkami bułki tartej
Wykonanie:
-
Kurczaka potnij w paski i włóż do marynaty z miodu i mleka na ok. 1
-
godzinę.
-
Oliwę rozgrzej na patelni aż zacznie skwierczeć. W międzyczasie zanurz
-
paski kurczaka w ubitym jajku, a później w mieszance sera i bułki
-
tartej. Kawałki włóż na rozgrzany tłuszcz.
-
Piecz przez 5 minut z każdej strony, aż mięso będzie upieczone, a panierka
-
złota i chrupiąca.
-
Podawaj z pałeczkami warzywnymi (strona 174) lub dowolną potrawą
-
proponowaną w rozdziale poświęconym warzywom.
"Książka kucharska dla maluchów i niemowląt" Gina Ford
Komentarze
bombowe
dodany: 2009-09-22 10:33:46, przez: kamil