Warszawa

Paluszki z kurczaka i parmezanu

Paluszki z kurczaka i parmezanu

Mięso kurczaka umieszczone w marynacie staje się delikatniejsze i łatwiejsze
do pogryzienia.

 

Od 1 roku
Wystarcza na 1-2 porcje
Nadaje się do zamrożenia

 

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka, pozbawiony skóry i kości
  • 90lm pełnego mleka , zmieszanego z 1 łyżką deserową rzadkiego miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jako, ubite
  • 1 łyżka świeżo startego parmezanu, zmieszanego z 2 łyżkami bułki tartej

 

Wykonanie:

  1. Kurczaka potnij w paski i włóż do marynaty z miodu i mleka na ok. 1
  2. godzinę.
  3. Oliwę rozgrzej na patelni aż zacznie skwierczeć. W międzyczasie zanurz
  4. paski kurczaka w ubitym jajku, a później w mieszance sera i bułki
  5. tartej. Kawałki włóż na rozgrzany tłuszcz.
  6. Piecz przez 5 minut z każdej strony, aż mięso będzie upieczone, a panierka
  7. złota i chrupiąca.
  8. Podawaj z pałeczkami warzywnymi (strona 174) lub dowolną potrawą
  9. proponowaną w rozdziale poświęconym warzywom.

 

 

"Książka kucharska dla maluchów i niemowląt" Gina Ford


 

 

Komentarze

bombowe

dodany: 2009-09-22 10:33:46, przez: kamil

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć