Warszawa

Jagodzianki - babeczki

Jagodzianki - babeczki

Składniki:

 

  • drożdże 5 dag,
  • cukier 1/2 szkl,
  • cukier waniliowy 1 małe opakowanie,
  • jaja 2 szt,
  • mleko (letnie) 1/2 szkl,
  • mąka 2 szkl,
  • jagody,
  • sól 1 szczypta,
  • olej 1/2 szkl

 

Przygotowanie:


Najpierw do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać roztrzepane jajka, letnie mleko i olej. Na końcu wsypać mąkę i szczyptę soli. Zostawić to na 2-3 godziny.

 

Następnie ciasto wyrobić mikserem i piec małe babeczki z dodatkiem jagód najlepiej w specjalnej silikonowej formie do babeczek.

 

 

Piec w temperaturze 170?C około 20 minut. Należy sprawdzić patyczkiem.

 

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

mama Ewa

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć