Warszawa

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

 

  • 3 szklanki mąki,
  • 4 jaja,
  • 50 dag mrożonego szpinaku,
  • 25 dag sera feta,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżeczka masła,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie:

 

  1. Przygotuj ciasto na pierogi: mąkę przesiej do miseczki zalej ¾ szklanki wrzątku, przemieszaj łyżką. Po chwili dolej ¼ szklanki zimnej wody. Odstaw pod przykryciem na 20 minut. Następnie wbij jajko i zagniataj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk i ścianek miseczki. Wtedy ciasto przykryj i pozostaw tak na pół godziny.
  2. Przygotuj farsz: szpinak rozmroź i bardzo dokładnie odsącz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Obraną cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę oraz czosnek, zeszklij. Dodaj szpinak, smaż jeszcze kilka minut. Kiedy odparuje cały płyn zdejmij z ognia, przestudź. Wbij 3 jajka i dodaj pokruszony ser.
  3. Farsz przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką powycinaj krążki. Na środku każdego nałóż porcję farszu. Krążki składaj na pół, brzegi dociśnij ząbkami widelca.
  4. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową i od razu podawaj.
  5. Polej stopionym masłem i posyp posiekaną natką pietruszki.
 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć