Warszawa

W kuchni i nie tylko

W kuchni i nie tylko

Gdy moim dzieckiem opiekuje się ktoś inny ten czas przede wszystkim wykorzystuję na czytanie książek. Lubię też piec ciasta, a najczęściej moje ulubione ciasto - babkę tulipan. Szyję jakieś ubrania: spódnice, sukienki, spodnie lub żakiet. Nieraz wybieram się z koleżanką na ciastko i kawę najczęściej w galerii, bo lubimy zakończyć spotkanie babskimi zakupami.

 

Przepis na babkę tulipan:
ciasto

    * 6 jajek
    * 1 kostka margaryna
    * 1 1\2 szklanki cukru kryształu
    * 2 szklanki mąki pszennej
    * 1\2 szklanki oliwy lub olej Kujawski
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 1 cukier waniliowy
    * 1 budyń waniliowy
    * 1 kisiel wiśniowy
    * 2 łyżki suchego maku
    * 2 płaskie łyżki kakao

wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, oliwę, ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 4 części:

    * pierwsza część ciasta - dodajemy budyń
    * druga cześć ciasta - kisiel
    * trzecia część ciasta - mak
    * czwarta część ciasta - kakao

 

W takiej kolejności wylewamy na wąską brytfannę i przekrawamy przez środek nożem. Pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut.
Życzę smacznego, ciasto zawsze się udaje i jest pyszne.

 

Lucyna W.

 

Komentarze

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć