Wielkanocne słodkości to babki, mazurki, ale i pascha.
Babka może być drożdżowa na samych żółtkach, piaskowa, a nawet cytrynowa. Ważne jest żeby zniknęła ona w brzuchach biesiadników. Istotny jest tu kształt. Nasza baba musi być okrągła, z dziurką w środku, z falbankami na brzegach.
Mazurek jest ciastem niskim. Jego spód zazwyczaj to ciasto kruche, a wierzch stanowi masa np. kajmakowa. Liczy się bogata dekoracja. Wasze dzieci mogą pomóc w malowaniu czekoladą bazich kotków, lukrowaniu, jak i w posypywaniu wierzchu orzechami.
Mniej popularna jest pascha. Jej głównymi składnikami jest twaróg, mleko i śmietana. Do tej bazy dodajemy sporo cukru i bakalii. Kształtem przypomina ściętą piramidę. Podobno kto ją przyrządzi po raz pierwszy, żałuje, że nie zrobił tego wcześniej. Wygląda i smakuje wspaniale!