Warszawa

Witaminy dla dzieci - które są rozpuszczalne w wodzie, a które w tłuszczach?

Witaminy dla dzieci - które są rozpuszczalne w wodzie, a które w tłuszczach?

Rozwój dzieci przebiega w zawrotnym tempie! W związku z tym, potrzebne są im odpowiednie witaminy, które wesprą nie tylko codzienne funkcjonowanie, lecz także procesy zachodzące w dojrzewającym organizmie. Stąd też warto zaczerpnąć chociaż odrobinę wiedzy – które witaminy są szczególnie ważne i jakie znaczenie ma fakt, że niektóre z nich rozpuszczają się w wodzie, a inne w tłuszczach?

 

Większość witamin jesteśmy w stanie pozyskać z pożywienia. Część z nich jest jednak rozpuszczalna w wodzie, a część w tłuszczach. Może wpływać to zarówno na ich wchłanianie, jak i ewentualne pojawianie się niedoborów czy też niezdrowego dla organizmu nadmiaru. O czym musisz wiedzieć?

 

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

 

  • Łatwo wchłaniają się praktycznie z każdym pożywieniem, ponieważ właściwie we wszystkim znajduje się woda.
  • Ewentualne niedobory mogą pojawić się u osób, które mają problem z wchłanianiem wody z przewodu pokarmowego.
  • Trudno przedawkować ich ilość, ponieważ nadmiar wydalany jest z organizmu wraz z moczem i potem.

 

Witaminy rozpuszczalne w wodzie – dlaczego są ważne dla dzieci?

 

Witamina C – inaczej zwana kwasem askorbinowym, to nie tylko ogromne wsparcie dla układu odpornościowego, z czego przede wszystkim jest znana, lecz także znaczący czynnik dla prawidłowego rozwoju kości i zębów dziecka. Ma też działanie antyoksydacyjne oraz, co istotne, ułatwia wchłanianie żelaza, którego niedobór może prowadzić do anemii.

 

Gdzie można ją znaleźć? Najlepszym źródłem jest acerola, którą można dodać do diety swojej i dziecka nie tylko w surowej formie, lecz także np. pod postacią soków. Witaminę C znajdziemy również w dzikiej róży, natce pietruszki, czarnej porzeczce, czerwonej papryce, brokułach, kalafiorze czy jarmużu.

 

Witaminy z grupy B – kompleks witamin B ma duży wpływ na regulację metabolizmu, ale także procesy zachodzące w układzie nerwowym. Oddziałuje na pracę mózgu, w tym takie procesy poznawcze, jak pamięć, skupienie i uwaga dziecka. Witaminy B mają swój udział również w pracy układu krwiotwórczego, za co odpowiedzialne są m.in. witamina B9 (kwas foliowy) i witamina B12.

 

Gdzie możemy je znaleźć? Wiele witamin z grupy B znajduje się w mięsach, rybach i produktach odzwierzęcych. Warto dodać do diety dziecka także rośliny strączkowe oraz orzechy, nasiona i m.in. szpinak, który jest źródłem witamin B9 i B7.

 

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

 

  • Jak nazwa wskazuje, niezbędne jest dostarczanie organizmowi tłuszczu, aby dane witaminy mogły być wchłaniane – tłuszcz pobudza produkcję oraz uwalnianie żółci.
  • Właśnie żółć oraz enzymy trzustkowe są niezbędne do prawidłowego wchłaniania witamin A, D, E, K.
  • Odkładają się w tkance tłuszczowej i wątrobie.
  • Zaburzenia w trawieniu tłuszczów wiążą się w tym przypadku z ryzykiem niedoborów.

 

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – dlaczego ich rola jest tak istotna?

 

Witamina A – to składnik niezwykle ważny dla odporności organizmu. Gdy jest jej zbyt mało, zwiększa się ryzyko oraz częstotliwość występowania infekcji dróg oddechowych. Co więcej, niedobór witaminy A może powodować u dziecka zahamowanie wzrostu, ale także suchość skóry i utrudnione gojenie się ran.

Znajdziemy ją m.in. w: mięsie (wątróbce), produktach mlecznych, rybach, ale także żółtych, pomarańczowych oraz czerwonych warzywach i owocach – mango, brzoskwinie, suszone morele, bataty, marchewka, dynia etc.

 

Witamina D – niestety w naszej strefie klimatycznej jej niedobór występuje często. Syntetyzowana przez skórę pod wpływem promieni słonecznych. Słońca niestety w ciągu roku nie ma u nas zbyt wiele, stąd też warto postawić na suplementację witaminy D. Jeśli chodzi o dzieci, warto rozważyć preparaty wieloskładnikowe, których komponenty są dostosowane specjalnie do potrzeb najmłodszych,

Dlaczego jest ważna? Wpływa m.in. na układ immunologiczny, ale także regulację gospodarki wapniowej w organizmie, co jest niezwykle istotne dla procesu budowy kości.

 

Witamina E – to jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, wspiera procesy metaboliczne, pomaga w pracy układu sercowo-naczyniowego oraz co ważne, ma silne właściwości przeciwzapalne.

 

Jej źródła to: tłuszcze roślinne (np. oleje słonecznikowy i rzepakowy), orzechy (szczególnie laskowe), migdały, nasiona czy też takie warzywa, jak natka pietruszki lub papryka.

 

Witamina K – wpływa przede wszystkim na proces krzepnięcia krwi, ale działa również prewencyjnie przeciwko rozwojowi osteoporozy. Wspiera regenerację kości oraz ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Skąd możemy ją czerpać? Przede wszystkim to zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, jarmuż, ale też brokuły. Warto sięgnąć również po kapustę i kalafior. Jeśli zaś chodzi o produkty mięsne, najwięcej ma jej w sobie wątróbka wołowa.

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć