Podzielam zamiłowanie mojej 9,5-letniej córki do książek kucharskich. Ale gdy ja studiuję wyłącznie te przepisy, które zwabią mnie ładnym zdjęciem potrawy, to ona czyta wszystko. Tak też było z książką Czemu nie jesz warzyw? – przeczytała ją niemal od deski do deski, mimo że końcowy efekt często musiała sobie tylko wyobrazić.
Autorka Mercedes Blasco zachęca: „ta książka ma pomóc porzucić lęki wszystkim, którzy chcą przejść na wegetarianizm”. Na podstawie osobistych przekonań i doświadczeń własnej rodziny z dietą mleczno-jajeczno-roślinną Blasco stworzyła kompendium wiedzy o tej diecie. Informacje o produktach, ich łączeniu i wartościach odżywczych, witaminach, minerałach, piramidzie żywieniowej, a także okresach rozwoju dzieci i rozszerzaniu ich menu, zajmują trzecią część książki. Przepisy stanowią resztę publikacji.
Ponieważ córka stwierdziła, że książkę „smacznie się czyta”, sprawdziłyśmy czy równie smacznie się konsumuje. Kolorowe sałatki robiło się łatwo i przyjemnie, cieszyły oczy, a potem błyskawicznie znikały w naszych brzuchach. Niestety, przepisy wybranych przez nas dań na ciepło okazały się nieprecyzyjne (np. brak informacji o temperaturze piekarnika, czy wody, którą trzeba „zalać” produkt). Działałyśmy trochę po omacku i być może dlatego efekty nie zawsze były zachwycające. Mojego dziecka jednak nie zniechęciło to do dalszego testowania książki.
Joanna Bednarczuk