Witam Pani Moniko,
dziękuję za przesłanie pytań. Poniżej znajdzie Pani moje odpowiedzi.
1. Zaparcia mogą wystąpić z różnych powodów. Jednym z nich jest niska
zawartość błonnika w diecie. Jeżeli pediatra zalecił zmianę w
jadłospisie to warto, aby Córka zjadała więcej produktów tzw.
bogatoresztkowych. Córka może jeść 1 kromkę chleba dziennie, ale
powinien to być chleb z mąki pełnoziarnistej czyli np. razowy.
2. W przypadku zaparć ogromne znaczenie ma ilość podawanych płynów.
Warto zadbać, aby Córeczka piła dużo niskozmineralizowanej wody
mineralnej. Natomiast specjalne soczki warzywno-owocowe przecierowe dla
małych dzieci, bez dodatku cukru, mogą być podawane raz dziennie, w
ilości ok. 150-200 ml.
3. Gdy występują zaparcia zaleca się spożywanie dużej ilości warzyw i
owoców. Przeciwwskazane są jedynie banany, gotowana marchewka, pieczone
i przetarte jabłko, czarne jagody i borówki.
4. Kasze może Pani podawać Córeczce np. z duszonymi warzywami i mięsem.
Dobre efekty przynosi kasza gryczana, pęczak, gruba jęczmienna, brązowy
ryż. Córka może też jeść makaron pełnoziarnisty. Natomiast unikać należy
białego ryżu, kaszy manny, jasnego makaronu.
5. Może Pani podać Córce kisiel, jednak ten ze sklepu zawiera dużo
dodatków do żywności i cukru. Zachęcam do przygotowania domowego,
wystarczy mąka ziemniaczana, woda i zmiksowane owoce lub sok przecierowy.
6. Jogurt naturalny i inne przetwory mleczne tj. kefir, maślanka czy
zsiadłe mleko są zalecane przy wystąpieniu zaparć. Może je Pani połączyć
ze świeżymi lub suszonymi owocami tj. suszone śliwki, figi, morele.
Twaróg, jako element urozmaiconej diety może Pani również włączyć do
jadłospisu Córki. Najlepiej dodać do niego świeże warzywa lub owoce.
Warto pamiętać, że w drugim roku życia zalecana ilość fermentowanych
napojów mlecznych to 1 porcja (1 szklanka ok. 220 ml).
7. Córka powinna jeść średnio co 2-3 godziny, najlepiej o stałych
porach. Pomiędzy posiłkami powinna pić wodę. Jeżeli po 3 godzinach Córka
nie jest głodna to prawdopodobnie zjadła za dużo na poprzedni posiłek,
albo pomiędzy posiłkami były podawane jakieś przegryzki lub słodkie
napoje (soki, słodzone herbatki).
8. Oba wymienione przez Panią produkty czyli chrupki kukurydziane i
biszkopty są produktami wysokoprzetworzonymi i mogą sprzyjać zaparciom.
Warto więc wyeliminować je z menu Córki.
Podsumowując, w przypadku zaparć do diety należy podejść kompleksowo.
Z jednej strony podawać produkty naturalne, z dużą zawartością błonnika
(grube kasze, zalecane warzywa i owoce, napoje fermentowane), z drugiej
wyeliminować te, które powodują zaparcia (czekolada, kakao, cukier i
słodycze, niezalecane warzywa i owoce, drobne kasze, przetwory z jasnej
mąki).
Proszę jednak pamiętać, aby ilość błonnika w diecie Córki zwiększać
stopniowo. Koniecznie należy zadbać o odpowiednią ilość wody.
Dzieci uczą się nawyków żywieniowych od swoich rodziców i rodzeństwa,
dlatego na pewno dobrym pomysłem jest "uzdrowienie" jadłospisu całej
rodziny.
Dużo cennych wskazówek znajdzie Pani na stronach Instytutu Żywności i
Żywienia np. w zakładce Zasady Zdrowego Żywienia, a ze strony Instytutu
Matki i Dziecka może Pani pobrać Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1
do 3 roku życia.
Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka Kuczewska
Komentarze
no super. tyle tylko ze ten poradnik nie jest dla mam-ale dla specjalistow żywienia chyba (tabelki,wykresy itd itp ) cos o przepisach prawa zywieniowego ???!! nie znajduje sie tam zadnej diety dla dzieci.
dodany: 2016-12-26 14:48:43, przez: amelia