Witam,
przede wszystkim powinna pani zacząć odżywiać się normalnie, tzn. jeść wszystko, szczególnie świeże warzywa, surówki, mięso, kasze, strączki, kiszonki, świeże i suszone owoce itd. Zmiany, które pani opisuje mogą być spowodowane nabiałem (ale nie muszą), jeśli zdecydowała się pani na odstawienie nabiału, to powinna pani pamiętać, że mleko, serwatkę i inne pochodne mleka możemy znaleźć w pieczywie, wędlinach, słodyczach, itp. Powinna pani również odstawić wołowinę i cielęcinę. Jeżeli będzie poprawa, to znaczy że znalazła pani alergen, jeśli nie, proszę wrócić do nabiału. Powodem zmian może być równie dobrze marchewka, jajko, kurczak, seler, czekolada, lub coś innego, dlatego nie wykluczamy z diety wszystkiego tylko jeden składnik. Patrzymy wtedy czy jest poprawa czy nie. Dość dramatycznie brzmi pytanie czy karmić za wszelką cenę. Dużo ludzi jest na diecie bezmlecznej, jest mnóstwo przepisów w internecie na wspaniałe pełnowartościowe dania. Można kupić pyszną margarynę bezmleczną w sklepach ekologicznych, mleko owsiane, sojowe inne. Proszę pamiętać o suplementacji wapnia w czasie diety bezmlecznej, jeśli nie będzie pani spożywać
wystarczającej ilości wapnia z innych składników. Ja karmiłabym dalej, bo wartości matczynego mleka nie zastąpi żadna sztuczna, krowia mieszanka, mimo zapewnień producentów tychże mieszanek. Na szczęście większość dzieci wyrasta z takich nietolerancji. Proszę się więc nie zniechęcać. Warto skonsultować się jeszcze z alergologiem i dermatologiem.
Pozdrawiam
Natalia Raczkowska
Komentarze