Warszawa

6. Targi Książki Kulinarnej - Blogu-jemy
Warszawa Inne

6. Targi Książki Kulinarnej - Blogu-jemy

od 4 sierpnia do 5 sierpnia 2018
Wpis archiwalny

godz. 11:00–19:00

 

Każdy pamięta zeszyty, w których nasze babcie i mamy zapisywały zbierane przepisy. Do tej pory wiele z nich przetrwało. Nabrały ważności, stały się rodzinnymi skarbami pozwalającymi zatrzymać smak. Połączyć przeszłość z teraźniejszością. Sięgamy po nie, kiedy tęsknimy. To nasz polski comfort food. 6. Targi Książki Kulinarnej pochylają się nad tą tradycją. Organizuje Qchnia Artystyczna, zaprasza Marta Gessler.

 

Blogi i konta w mediach społecznościowych to jeden z ciekawszych opisów rzeczywistości – prowokują dyskusję, generują zaangażowanie, budzą zachwyt. Blogi i instagramy kulinarne to często uczty, przepisy, zdjęcia, edukacja, zabawa – nasze współczesne zeszyty z przepisami. Konsekwencja, systematyczność, pasja to często wyznacznik dobrego bloga. Doceniamy! To hobby, sposób na życie, zarabianie - o tym pogadamy! Będą blogerki i i blogerzy fit, vege, dla dzieci. Będziecie mogli poznać ich osobiście i kupić ich książki.

 

BLOGU-JEMY – to hasło tegorocznych Targów Książki Kulinarnej.

To już szósta edycja tego jedynego w Polsce wydarzenia przygotowanego dla miłośników jedzenia, gotowania oraz pięknych książek. Pomysłodawczynią i organizatorem jest Marta Gessler, restauratorka i designerka, znana z licznych eksperymentów kulinarnych i projektowych. „To wielka przyjemność patrzeć jak rozwija się i rozrasta nasze małe przedsięwzięcie" – mówi właścicielka Qchni Artystycznej w Zamku Ujazdowskim i kwiaciarni Warsztat Woni, przez wielu uważana za prekursorkę polskiego food designu.

 

Dwudniowy program tegorocznych targów został podzielony na męska sobotę oraz żeńską niedzielę. MEN - WOMEN WORD.

 

Gospodarzem pierwszego dnia będzie Aleksander Baron należący do awangardy polskiej sceny kulinarnej. Autor książki - bestsellera „Kiszonki i fermentacje", jego goście - myśliwy, a może kobieta myśliwa, rzeźnik, czy rzeźniczka. Dowiemy się co je Baron - barana?

 

Gospodynią niedzieli będzie Dominika Biegańska – dziennikarka kulinarna i radiowa. Niedzielę spędzimy pod znakiem „rozmów o kuchni, od kuchni i prowadzące do kuchni" z dziewczynami. Eliza Morawska-Kmita - White Plate, Patrycja Dolecka – Trufla, czyli autorki docenionych blogów i książek kulinarnych, będą Mead Ladies - Damy z łąki, Kaja Nowakowska, Gosia Ruszkowska, a także Samar Khanafer-Gniadek - w połowie Polka, w połowie Libanka.

 

Goście Targów będą mieli okazję spotkać również Vegenerat Biegowy, Michała Toczyłowskiego, Bartka Kieżuna, autora „Italii do zjedzenia" czy Sebastiana Kulisa, znanego z bloga Roślinne Porady.

 

Oprócz spotkań z blogerkami i blogerami porozmawiamy również o Zero Waste, jednym z pożyteczniejszych trendów tego roku. W debacie wezmą udział Sylwia Majcher, autorka książki „Gotuję, nie marnuję" oraz przedstawiciele Polskie Stowarzyszenie Zero Waste oraz Banków Żywności. Dla wszystkich gości, którzy tego dnia przybędą z własnym kubkiem, kawa gratis.

 

Targi Książki Kulinarnej to także piękna ceramika. Podczas tegorocznego wydarzenia odbędzie się Qchenny Heritage - odwiedzający będą mieli okazję kupić porcelanę, obrusy, meble i inne przedmioty, czasopisma, plakaty które w ciągu 26 lat istnienia można było spotkać w przestrzeniach restauracji Qchnia Artystyczna.

 

Program


Sobota – 4 sierpnia – 11:00 – 19:00

 

12:00 – 15:00 – Warsztaty dla dzieci (3-8 lat) z Wydawnictwem Tashka

12:00 – „Dieta RAW FOOD” – na warsztaty z Maćkiem Szaciłło zaprasza wydawnictwo Zwierciadło

13:00 – Aleksander Baron – Intro

14:00 – Wszyscy Biegają – na spotkanie z Vegeneratem Biegowy – Przemkiem Ignaszewskim oraz Michałem Toczyłowskim o bieganiu, diecie i nie tylko zaprasza wydawnictwo Filo.

15:00 – „Italia do zjedzenia” – na spotkanie z Karkowskim makaroniarzem – Bartkiem Kieżunem zaprasza wydawnictwo Buchmann (GWFoksal). Spotkanie wraz z warsztatami.

16:00 – Roślinne porady i nie tylko – spotkanie z Sebastianem Kulis

17:00 – Królestwo Aleksandra Barona

 

Niedziela – 5 sierpnia – 11:00 – 19:00

 

12:00 – 15:00 – Warsztaty dla dzieci z Wydawnictwem Tashka

12:00 – Blogowanie po polsku – na spotkanie z Samar Khanafer zaprasza Wydawnictwo Buchmann (GWFoksal)

13:00 – „Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin” – na spotkanie z autorkami – Mead Ladies – Kają Nowakowską i Małgosią Ruszkowską zaprasza wydawnictwo Pascal. Spotkanie wraz z warsztatami.

13:45 – „Trufla. Same dobre rzeczy” – na spotkanie z autorką Patrycją Dolecką zaprasza wydawnictwo Buchmann (GWFoksal)

14:30 – „Prosto z Roślin. Radosna sztuka celebrowania weganizmu” – na spotkanie z autorką Alicją Radej zaprasza Wydawnictwo Pascal

15:15 – Eliza Mórawska – White Plate – na spotkanie o gotowaniu, blogowaniu i nie tylko zaprasza Wydawnictwo Zwierciadło

16:00 – “Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” – na spotkanie z autorką Sylwią Majcher i przedstawicielami Banków Żywności zaprasza wydawnictwo Buchmann (GWFoksal)

17:00 – “Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” – warsztaty

 

Wydarzenie na Facebooku

Organizator:

Qchnia Artystyczna

Wydarzenia w Warszawie

Przeczytaj również

Warto zobaczyć