Warszawa

Jak wybierać w sklepie warzywa?

kapusta- środek powinien być jędrny, a zewnętrzne liście chrupkie,

kalafior- warzywo powinno być białe i jędrne,

fasolka szparagowa- powinna być jędrna, a nie podwiędnięta i wiotka,

szparagi- powinny być mięsiste, niepomarszczone, o suchych końcówkach,

sałata- odrzuć główki podwiędnięte oraz te o pożółkłych lub oślizgłych liściach,

pomidory- powinny być jędrne i nieuszkodzone,

ogórki- zwróć uwagę czy nie mają ciemnych plamek i czy końce warzywa są twarde,

ziemniaki- wybierz te, które nie puściły kiełków i nie mają zielonych plam na skórce,

cebule- powinny być jędrne, a łupina musi być sucha, odrzuć te które puszczają kiełki,

cukinie i kabaczki- powinny być jędrne, bez ciemnych miękkich plam,

pieczarki- powinny być jędrne, czyste i suche.

Komentarze

Więcej

Warto zobaczyć