Warszawa

Wielkanocne receptury

Wielkanocne receptury

Drożdżowe, piaskowe, cytrynowe, czekoladowe, z bakaliami lub bez, małe lub duże - baby przygotowywane na święta Wielkanocne... przez nasze mamy, babcie i prababcie. A do tego mazurki, serniki, keksy i inne wspaniałe słodkości na które czekamy już od Nowego roku. Poza tym chrzan, jajka na wszelkie sposoby i niesamowite pasztety i mięsa...


Każdy z nas ma swoją Wielkanocną potrawę z którą ma powiązanych wiele wspaniałych wspomnień. Nasi czytelnicy, na prośbę jednej z najbardziej tradycyjnych cukierni w Polsce - Słodkiego Wierzynka podzielili się z nami swoimi tajnymi, rodzinnymi recepturami które przekazywane były w ich rodzinach z pokolenia na pokolenie... i to dzielili się bardzo chojnie - przyszło do nas około 100 przepisów!

 

Słodki Wierzynek również uchylił rąbka tajemnicy i podzielił się przepisem na Mazurek chałwowy z czekoladą oraz Keks Wielkanocny!

 

Zobaczcie niektóre z nich:

 


 

W mojej rodzinie od dawna robimy tradycyjną drożdżową babkę z rodzynkami oraz wielkanocne zajączki. Drożdżowe wypieki robiła moja babcia, mama a teraz także ja. Może to nic nadzwyczajnego, ale babka drożdżowa i jej zapach zawsze przywołuje u mnie czasy dzieciństwa i Świąt u babci.

 

 

Drożdżowe zajączki


Ciasto:

  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 600 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 100 g cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 szt. jajek

Do smarowania:

  • 1 szt. jajka
  • 6 łyżek     wody

Do dekoracji:

  • 1 opak. Pisaków cukrowych
  • 1 opak. Perełek kolorowych

 

Sposób przygotowania:

Mleko lekko podgrzać. Rozpuścić i przestudzić  masło. Drożdże pokruszyć i zasypać łyżką cukru. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, sól, dokładnie wymieszać i  dodać drożdże, jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć. Pod koniec stopniowo dodawać płynne masło i zagniatać do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość)


Następnie ciasto krótko zagnieść i podzielić na części: 12 większych kulek (na tułów), 12 mniejszych kulek (na głowę) i jeden kawałek, z którego formujemy wałek. W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta, aby nie obsychały.


Każdą większą kulkę połączyć z mniejszą smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układać na blasze. Z wałka ciasta odcinaj bardzo wąskie paski (uszy), układać je na głowie zająca na płasko (do góry stroną z której było cięcie, dzięki temu uzyskasz charakterystyczny kształt ucha)


Patyczkiem docisnąć końcówki uszu na głowie zająca, tak aby się z nią zlepiły. Po wykonaniu wszystkich zajączków przykryj je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Przed pieczeniem posmarować  zajączki roztrzepanym jajkiem z wodą.


Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut.


Przestudzone udekorować robiąc wąsy pisakami cukrowymi a oczy z perełek. Smacznego.

Monika

 


 

Przedstawiam przepis na ulubiony mazurek kajmakowy.

 



Składniki:

  • 250 g mąki
  • 80 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 jajo
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 160 g migdałów
  • 140 ml mleka 3,2 %
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 340 g masy kajmakowej
  • 160 g masła
  • dżem porzeczkowy
  • ulubione bakalie


Przygotowanie:

  1. Mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy należy wymieszać, następnie dodać 80 g masła. Dodać jajko oraz proszek do pieczenia i zagnieść na jednolite ciasto
  2. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 15-20 minut
  3. Masa migdałowa : Migdały zemleć, mleko zagotować z cukrem pudrem i zalać nim migdały
  4. Masa kajmakowa: Masło utrzeć, dodać kajmak.Miksować do uzyskania jednolitej i puszystej masy
  5. Na upieczony spód kładziemy dżem, potem masę orzechową i kajmakową. Ułożyć bakalie
  6. Odstawić do zastygnięcia


Pozdrawiam, Ewa Wawer

 


 

Przedstawiam od lat funkcjonujący w mojej rodzinie, przepis na makowiec wielkanocny,udekorowany na podobieństwo mazurka.

 

Makowiec Wielkanocny

 

 

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • kostka masła
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki tartej bułki

 

Składniki na masę makową:

  • 0,5 kg maku
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 dkg drożdży
  • olejek migdałowy

 

Składniki na dekorację;

  • migdały
  • suszone śliwki kalifornijskie
  • polewa ciemna
  • polewa biała

 

Wykonanie:

 

  1. Utrzeć masło z cukrem. Wciąż ucierając dodawać: żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu ubitą z białek pianę.
  2. Masa makowa: mak opłukać, sparzyć przepuścić dwa razy przez maszynkę do mielenia. Dodać cukier żółtka, drożdże olejek migdałowy i wymieszać, następnie delikatnie połączyć z pianą z białek.
  3. Do posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą blaszki do pieczenia włożyć połowę ciasta, przykryć masą makową i nałożyć resztę ciasta.
  4. Piec około 1 godz.
  5. Po ostudzeniu makowiec udekorować w wielkanocne wzory.

 

Smacznego

Marek 

 


 

 

Świąteczny makowiec od Pani Wiesławy

 


 

Moja rodzina uwielbia Wielkanoc i wielkanocne dania. W naszym domu od zawsze królowały mazurki, sernik i pieczeń rzymska z jajkiem w środku. Lubimy też tradycyjny wielkanocny żur i faszerowane jajka, ale prawdziwym wielkanocnym hitem jest u nas puszysta Gotowana Babka w słodkiej czekoladowej polewie. Przygotowuje się ją w specjalnej zamykanej formie, która jest w naszej rodzinie "od wieków", a ja dostałam ją od mojej babci Jadzi. Przepis też jest babci Jadzi, a dokładnie babcia przywiozła go z Niemiec, gdzie jako 15-letnia dziewczyna została wywieziona "na roboty". Odkąd pamiętam Gotowana Babka zawsze stała na środku wielkanocnego stołu i zwiastowała rozpoczęcie Świąt Wielkanocnych.

 


Oto przepis na Babkę Gotowaną w Polewie Czekoladowej


Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 250 g masła roślinnego
  • 250 g cukru
  • 200 g maki tortowej
  • 300 g maki ziemniaczanej
  • proszek do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g  margaryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru
  • Forma do gotowania babki, tarta bułka

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszać, dodając w przedstawionej kolejności (zaczynać od jajek, na końcu dodać proszę do pieczenia i aromat waniliowy) - ta kolejność jest ważna.
  2. Formę do babki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką. Wlać ciasto i zamkniętą formę z ciastem zanurzyć w garnku z wrzącą wodą do 3/4 wysokości, garnek przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu godzinę i 15 minut. Po ugotowaniu formę wystawić z wody i wyłożyć ciasto, aby odparowało.
  3. Po ostygnięciu babkę polać polewą czekoladową (wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści).
  4. Ozdobić kolorowymi jajeczkami, podawać z kawą. Pyszna....

 

Pozdrawiam i życzę wspaniałych, wesołych i pogodnych Świąt Wielkanocnych - Małgorzata 

 


Wielkanocne zajączki z ciasta migdałowo-rumowego co rok są hitem
rodzinnych spotkań, co rok każdy czeka na swojego udekorowanego zajączka!

 

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 120g masła
  • 9 łyżek cukru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120g zmielonych orzechów laskowych (ja użyłam migdałów)
  • 2 łyżki rumu

 

Masło dokładnie utrzeć z cukrem. Następnie powoli pojedynczo wbijać
jajka nie przerywając miksowania (może się zdarzyć że masa na tym etapie
lekko się zwarzy - nie ma to większego znaczenia gdyż w dalszej częśći
się wszystko ładnie rozprowadzi). Dodać esencję waniliową, rum, sól,
proszek do pieczenia, wymieszane i przesiane mąki oraz migdały. Wyrobić
dokładnie mikserem ciasto.


Foremki rozpiąć, dokładnie natłuścić, wysypać np. kaszą manną i spiąć
ponownie. Ciasto powoli i delikatnie wlewać łyżką do wysokości ok 3/4
foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez
ok. 40 minut. Sprawdzić nakłuwając patyczkiem czy jest gotowe. Po tym
czasie wyjąć i pozostawić w formie jeszcze ok 10 minut. Następnie
delikatnie odpiąć klipsy i zdjąć obydwie części blaszki. Studzić na
kratce. Wystudzone figurki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Jeśli dół figurki uniemożliwia jej stabilne stanie należy go wyrównać
nożem :)

 

Renata

 


 

Rolada szpinakowa


Opakowanie mrożonego szpinaku 4 jajka 2 serki twarożkowe 20 dag łososia wędzonego 1-2 ząbki Czosnek Szpinak podsmażyć, doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odparować i ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Masę szpinakową miksujemy i łączymy z żółtkami. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem i wykładamy masę szpinakową. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 190 stopni. Ciasto szpinakowe smarujemy twarożkiem np. Almette z chrzanem na całej powierzchni następnie wykładamy plastry łososia i zwijamy ciasto w roladę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
 


Ten przepis wyniosłam z domu. Po raz pierwszy robiła go moja babcia i po raz pierwszy u niej próbowałam wędzonej ryby z prawdziwej wędzarni dziadka zwykle był to węgorz. zaś szpinak rósł u babciu w ogródku. moja mama zmodyfikowała przepis zmieniając rybę na łososia i tak ja powielam ten przepis.

 

Pozdrawiam, Katarzyna

 


 

Babeczki serowe

 

 

Składniki:

  • 1 łodygi selera naciowego
  • 1/2 główki kopru włoskiego
  • 400 g serka śmietankowego
  • 200g sera gorgonzola
  • 3 listki żelatyny
  • biały pieprz
  • 110 g masła
  • pęczek bazylii
  • 1 1/2 łyżki siku z limonki

 

Seler koper włoski oczyścić, drobno pokroić. Zagotować wodę z 1 łyżeczką masła. Gotować z niej warzywa ok 15 min. Bazylię posiekać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

 

Osączyć ugotowane warzywa. Zmiksować jeszcze gorące. Odcisnąć żelatynę i rozpuścić w ciepłym musie. Masło i gorgonzole zmiksować, dodać serek śmietankowy. Połączyć z musem. Dodać bazylię, doprawić solą, pieprzem, sokiem z limonki. Natłuścić formę, napełnić masą. Schłodzić. Przed podaniem, posypać listkami posiekanego selera i kopru.

 


 

Świąteczny wieniec

 

 

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1/2 szkl białego wina
  • 10 dag słoniny
  • 25 dag wątroby wieprzowej
  • 1 kajzerka
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Kruche ciasto do dekoracji ;1 żółtko

 

Mięso pokroić w dużą kostkę. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce duże oczka. Mięso i warzywa zalać winem. Odstawić na dobę do lodówki. Rozgrzać 5 łyżek oleju, obsmażyć warzywa z mięsem. Dodać słoninę , dusić do miękkości. Dodać wątróbkę, dusić razem ok 15 min. Kajzerkę namoczyć, odcisnąć. Zmielić mięso z warzywami, kajzerką. Dodać jajka. przeprawy, wyrobić. Formę w kształcie wieńca natłuścić, obsypać tartą bułką. Wyłożyć masę.Piec ok 45 min-180 stopni. Wyjąć pieczeń. Odwrócić. Owinąć paskami kruchego ciasta. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Zapiec na złoty kolor. Przepis nie jest trudny,a le pieczęć bardzo smaczna,możemy ją robić na różne rodzinne okazje.

Aneta 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć