Warszawa

Chcesz dostarczyć swojemu dziecko odpowiednią ilość białka? Dodaj do jego diety te produkty

Chcesz dostarczyć swojemu dziecko odpowiednią ilość białka? Dodaj do jego diety te produkty

Spożywanie wystarczającej ilości białka jest ważne dla ogólnego stanu zdrowia, ale istnieje kilka grup osób, dla których jest to szczególnie ważne. Należą do nich osoby starsze, te bardzo aktywne, ale też dzieci. Dziecku nie damy jednak napoju białkowego. Na szczęście natura dostarcza nam świetnych źródeł białka – poznajcie 7 alternatyw dla odżywek.

 

Dlaczego białko jest tak ważne w diecie dziecka?

 

W przypadku dzieci białko jest potrzebne do ich rozwoju tak samo jak węglowodany i tłuszcze. Dzięki odpowiedniej podaży białka możemy też być pewni, że kości i zęby naszego dziecka rozwijają się prawidłowo. Białko jest też bardzo sycące, więc sprawi, że nasze dziecko będzie dłużej najedzone.

Dobrym sposobem na zapewnienie dziecku wystarczającej ilości białka jest rozłożenie go w ciągu dnia na poszczególne posiłki. Większość mam nie będzie miała problemów z zaspokojeniem zapotrzebowania na białko u swojego dziecka, jeśli jednak nasze dziecko jest niejadkiem, a szczególnie nie lubi mięsa i roślin strączkowych, to szczególnie trzeba zwracać uwagę na ilość białka w jego diecie. Najlepszymi jego źródłami są następujące produkty.

 

Włącz do diety jogurt grecki

 

Około pół szklanki jogurtu greckiego (100 gramów) dostarcza około 10 gramów białka i jest również bogate w wapń, który jest ważny dla zdrowia zębów i kości. Nabiał dostarcza również jodu, który jest niezbędny dla funkcji tarczycy i metabolizmu. Jogurt grecki jest też bardzo łatwy do włączenia do diety naszego dziecka. Możemy go dodać do koktajli, owsianki, zrobić z nim sos do sałatki, tza-tziki albo wymyślić swój sposób na ten jogurt.

 

Serek wiejski to klasyczny sposób na więcej białka w diecie

 

Twarożek dostarcza 11 gramów białka na pół szklanki i, zwłaszcza jeśli wybierzesz wersję o niskiej zawartości tłuszczu, jest niskokaloryczny. Z nim też możemy stworzyć mnóstwo opcji: dodać go do smoothie, stworzyć z nim fit deser, dodać do niego szczypiorek i rzodkiewkę itp.

Jeżeli chcesz zachęcić swoje dziecko do samodzielnego robienia zdrowych koktajli, warto mu na przykład kupić zabawne kubeczki albo ładne słoiki z nakrętką i słomką. Takie małe gadżety sprawią, że chętniej będzie sięgało po zdrowe opcji. Ładne naczynia do koktajli posiada w swojej ofercie na przykład gazetka Pepco nowa od jutra.

 

Jajka to idealne źródło białka dla wegetarian

 

Dwa jajka dostarczają 12 gramów białka i są również doskonałym źródłem witaminy D, która jest szczególnie ważna w miesiącach zimowych w wielu częściach świata (np. w Polsce). Jaja dostarczają również choliny, często zapominanego minerału (jedno duże jajko zapewnia około jednej trzeciej naszego codziennego zapotrzebowania).

 

Kurczak lub indyk to opcja dla dzieci, które lubią mięso

 

Kurczak i indyk dostarczają około 27 do 29 gramów białka na 100 gramów porcji (mniej więcej wielkości dłoni). Te chude mięsa są doskonałym wyborem o niskiej zawartości tłuszczu i są również doskonałym źródłem witamin B6 i B12, które są ważne dla tworzenia czerwonych krwinek i utrzymania zdrowego układu nerwowego.

 

Chuda wołowina lub wieprzowina to dobre źródło białka, z którym nie powinniśmy jednak przesadzać

 

Chuda wołowina lub wieprzowina dostarcza około 27 gramów białka na 100 gramów porcji, a także jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza. Ponieważ są to jednak mięsa, które mogą wpływać na rozwój chorób sercowo-naczyniowych, szczególnie jeśli je smażymy, to zaleca się ograniczenie ich spożycia do 70 gramów 2-3 razy w tygodniu.

 

Fasola, soczewica, groch – świetny zamiennik mięsa dla dzieci, które go nie jedzą

 

Fasola, soczewica i inne rośliny strączkowe dostarczają dziewięć gramów białka na 100 gramów porcji. Te białka roślinne są również bogate w błonnik, który pomaga utrzymać nam uczucie sytości. Jeśli nasze dziecko je mięso, możesz dodać fasolę i soczewicę do dań na bazie mięsa, takich jak chili con carne lub bolognese, ale możesz też stworzyć z nich warzywne curry i inne potrawki.

 

Tofu może idealnie zastąpić mięso jako źródło białka

 

Tofu dostarcza osiem gramów białka na 100 gramów porcji i jest dobrym roślinnym źródłem wapnia (zwłaszcza jeśli wybierzesz tofu z wapniem) i żelaza. Jego piękno polega na tym, że można je dodać do wszystkiego, ponieważ przybiera smak innych składników i przypraw. Możemy je też gotować, smażyć, piec, dodawać do dań słonych i słodkich - opcje są nieskończone. Można je nawet marynować przed gotowaniem, podobnie jak opcje mięsne.

 

Materiał sponsorowany

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć