W moich rękach trzymam pięknie wydany poradnik żywieniowy dla rodziców. Będąc mamą szczególnie zwracam uwagę na produkty, którymi karmię swoje dzieci. Czytanie etykiet to podstawa, zanim włożę coś do koszyka w sklepie. Przed lekturą tej pozycji nie wiedziałam, w którym miesiącu jaki produkt mogę wprowadzić do diety mojego dziecka. Autorki dużą część książki poświęciły szczegółowym opisom: warzyw, owoców, zbóż, nabiału, tłuszczów, przypraw, roślin strączkowych, oleistych i nasion. Nie musimy szukać nigdzie indziej przepisów kulinarnych. W książce znajdziemy nawet przepisy podstawowe, np. jak ugotować płatki owsiane czy kaszę jęczmienną, jak również przepisy obiadów, deserów i kolacji. Fotografie proponowanych potraw wyglądają bardzo zachęcająco. Chciałabym skorzystać m.in. z przepisów na: kapuśniak z jagodami goji, puree z dyni z kaszą jaglaną, omlet z groszkiem i dynią.
Panie Skowron i Sikoń kilka słów poświęciły dietom (laktowowegetariańskiej, wegetariańskiej, tradycyjnej) i w tym samym rozdziale całościowo opisały pomysły na zbilansowaną dietę dziecka. Produkty zawierające najwięcej: białka, węglowodanów, tłuszczów, błonnika są wyszczególnione w tabelce wartości odżywczych na końcu książki. To cenne informacje dla każdej mamy. Na pewno będę często zaglądać do tej pozycji przygotowując posiłki dla moich dzieci.
Serdecznie polecam ten tytuł. To idealny prezent dla zarówno przyszłej, jak i już doświadczonej Mamy!
Mama Kasia