Inspirująca kulinarna podróż przez epoki, regiony i smaki.
Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano dawniej żywność, skoro nie znano lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli?
Z tą bogato ilustrowaną książką czytelnik zajrzy do garnków dawnych gospodyń, pozna przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowywaniem jedzenia i stylem odżywiania się. Dowie się, co jadano w czasie wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach wojskowych i statkach kosmicznych.
Każdy znajdzie tu coś ciekawego dla siebie
Książka prezentuje także tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów. Nie zabrakło również potraw najbardziej luksusowych i… najbardziej obrzydliwych! A wszystkich zaintrygowanych tytułową głową cukru (cóż to takiego?), odsyłamy do lektury! Z pewnością zaspokoją swoją ciekawość.
Pięknie wydana pozycja, w dużym formacie i twardej oprawie, przeznaczona jest dla wszystkich czytelników – małych i dużych.
Małgorzata Kur, absolwentka polonistyki na Uniwersytecie Łódzkim i grafiki na ASP. Laureatka licznych nagród literackich. Jej debiut pt. ”Król zwierząt” zwyciężył w konkursie Instytutu Spraw Publicznych na książkę promującą partnerstwo w rodzinie. W 2015 roku powieścią „Rodzina z fotografii” wygrała konkurs Książka przyjazna dziecku. Zdobyła I miejsce w V Konkursie Literackim im. Astrid Lindgren w kategorii 0-6 lat za książkę „Gucio na tropie zaginionej świnki morskiej”.
Prowadzi blog kulinarny „Pularda. Stół sprzed wieków”, na którym odtwarza przepisy ze starych książek kucharskich.