Warszawa

Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci.

Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci.

Wydawnictwo: Kocur Bury
od 5 do 14 lat
ISBN: 978-83-65530-22-6

Opis książki

Inspirująca kulinarna podróż przez epoki, regiony i smaki. 

 

Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano dawniej żywność, skoro nie znano lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli?
Z tą bogato ilustrowaną książką czytelnik zajrzy do garnków dawnych gospodyń, pozna przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowywaniem jedzenia i stylem odżywiania się. Dowie się, co jadano w czasie wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach wojskowych i statkach kosmicznych.


Każdy znajdzie tu coś ciekawego dla siebie
Książka prezentuje także tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów. Nie zabrakło również potraw najbardziej luksusowych i… najbardziej obrzydliwych! A wszystkich zaintrygowanych tytułową głową cukru (cóż to takiego?), odsyłamy do lektury!  Z pewnością zaspokoją swoją ciekawość.

Pięknie wydana pozycja, w dużym formacie i twardej oprawie, przeznaczona jest dla wszystkich czytelników – małych i dużych.


Małgorzata Kur, absolwentka polonistyki na Uniwersytecie Łódzkim i grafiki na ASP. Laureatka licznych nagród literackich. Jej debiut pt. ”Król zwierząt” zwyciężył w konkursie Instytutu Spraw Publicznych na książkę promującą partnerstwo w rodzinie. W 2015 roku powieścią „Rodzina z fotografii” wygrała konkurs Książka przyjazna dziecku. Zdobyła I miejsce w V Konkursie Literackim im. Astrid Lindgren w kategorii 0-6 lat za książkę „Gucio na tropie zaginionej świnki morskiej”.
Prowadzi blog kulinarny „Pularda. Stół sprzed wieków”, na którym odtwarza przepisy ze starych książek kucharskich.

Kup teraz

Szukamy najtańszych księgarni internetowych...

Warto zobaczyć