Każda mama nieustannie zadaje sobie pytania: czy dieta mojego dziecka jest dobrze zbilansowana, czy dostarcza mu niezbędnych witamin i minerałów, co robić kiedy dziecko nie chce jeść i jak gotować, kiedy dziecko jest chore? Najnowsza książka Egmontu „Gotuj zdrowo dla dzieci” odpowiada na te pytania.
Autorką książki jest Daria Ładocha, miłośniczka zdrowego żywienia, mama dwójki dzieci - Gdy pisałam książkę "Gotuj zdrowo dla dzieci" miałam jedną, piękną myśl: połączyć w daniach pierwiastek zdrowia z potęgą i magią dzieciństwa. W książce połączyłam zdrowe przepisy na bazie kaszy, warzyw, ryb i owoców z przysmakami mojej młodości, takimi jak budyń, lody czy ciasto cynamonowe, które można samem wykonać w domu. – wspomina Daria.
Obok 60 znakomitych autorskich przepisów Darii Ładochy, w książce znalazło się 25 zwycięskich przepisów, zgłoszonych do ogólnopolskiej akcji edukacyjnej Gotuj zdrowo z Rybką MiniMini oraz liczne porady kulinarne i żywieniowe. Książka „Gotuj zdrowo dla dzieci” jest zwieńczeniem ogólnopolskiej akcji edukacyjnej Gotuj zdrowo z Rybką MiniMini, zorganizowanej przez stację MiniMini+ oraz Instytut Żywności i Żywienia, której celem jest poszerzenie wiedzy rodziców na temat prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Kod QR przy przepisach konkursowych, po zeskanowaniu smartfonem, przenosi na stronę internetową ze zwycięskim przepisem i zdjęciami.
- Wspólne "kucharzenie" to idealna forma spędzenia czasu z dziećmi. Buduje relacje i otwiera je na nowe smaki. A z doświadczenia wiem, że maluchy, które są otwarte na nowe dania mają również niezwykły apetyt na życie. "Gotuj zdrowo dla dzieci" to książka z przepisami, które wykonuje się szybko. – mówi Daria.
Każdy przepis poprzedzony jest krótkim wstępem autorki oraz wzbogacony piktogramami z szacowanym czasem wykonania potrawy, informacją o zawartości glutenu, jajek, nabiału, czy też ich braku.
Na końcu książki znajduje się poradnik z cennymi wskazówkami dotyczącymi diety dzieci z obniżoną odpornością i sposobami na ugotowanie poszczególnych produktów.
Książka została podzielona na pięć rozdziałów: śniadanko, coś na ząb, obiadek, podwieczorek, kolacja – zawiera więc bogaty jadłospis na cały dzień.