Warszawa

Zajączek wielkanocny

Potrzebne będą: 

 

  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • koncentrat / sok z buraków
  • szczypiorek
  • marchewka
  • 2 suszone goździki
  • słoik

 

Wykonanie:

 

Jaja obieramy ze skorupek. Wsadzamy do niewielkiego słoika i zalewamy sokiem z buraków tak, aby nie wystawały ponad poziom soku. Zostawiamy je na 2 dni.

 

Po upływie tego czasu wyjmujemy jaja ze słoika. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Jedno z jaj kroimy na połowę (jedna połowa będzie stanowiła brzuszek zajączka). Drugą połowę kroimy wzdłuż jeszcze raz na pół - będą to uszka zajączka. Drugie jajo będzie nam potrzebne do zrobienia buzi zajączka. Odcinamy po jednym centymetrze jaja z każdego wierzchołka. Układamy ze wszystkich elementów kształt zajączka. Z goździków robimy oczka, z marchewki nos, a ze szczypiorku wąsy.

 

Świetna zabawa dla całej rodziny!

 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Inspiracje plastyczne

Warto zobaczyć