Warszawa

Świąteczne herbatniki

Świąteczne herbatniki

Na ok. 25 sztuk należy przygotować:


  • 10 dag masła
  • 20 dag mąki
  • 7 dag cukru pudru
  • ½ torebki cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 50 ml mleka

 

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać masło i żółtko, wlać mleko i zagnieść ciasto. Wstawić na 1 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek grubości 3 mm. Wycinać dowolne formy. Piec w 180 stopniach przez 10 minut. Ostudzić.

 

 

Następnie:

1. Składniki lukru wymieszać: ½ szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka śmietany, 1 łyżeczka olejku cytrynowego.

2. Dekorować ciastka np. za pomocą strzykawki lub szprycy.

3. Przykleić perełki.

3. Za pomocą wykałaczki przeciągnąć wstążkę.

 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Inspiracje plastyczne

Warto zobaczyć