Warszawa

Porady naszych Ekspertów

Słodycze a zdrowe zęby

Witam!
W jakim stopniu słodycze przeszkadzają w dbaniu o zdrowe zęby u dzieci w wieku 2-3 lat?
Joanna Rąpała - Stomatolog dziecięcy

Joanna Rąpała

Stomatolog dziecięcy

Odpowiedź:

Witam,
Rozwój próchnicy uwarunkowany jest współistnieniem trzech podstawowych
czynników: obecność bakterii próchnicotwórczych, obecność w jamie ustnej
węglowodanów=cukrów stanowiących podłoże dla enzymatycznych przemian
bakteryjnych, podatność tkanek uwarunkowana niewłaściwym składem chemicznym
tkanek. Same bakterie nie są w stanie wywołać próchnicy. Niezbędny jest im
cukier,którym najprościej mówiąc się odżywiają produkując w procesie
metabolicznym kwasy powodujące spadek ph na powierzchni szkliwa. Spadek ph
poniżej 5,5-5,0 sprzyja odwapnianiu szkliwa. Dziś wiadomo, że wszystkie
słodkie pokarmy i napoje z zawartością cukru już powyżej 3-5 % powodują
szybki spadek ph.
Aby uniknąć sprzyjaniu próchnicy z powodu słodyczy, można je podawać po
głównych posiłkach bo po nich myje się zęby i stężenie kwasów szybko wtedy spada.

pozdrawiam
Joanna Rąpała, stomatolog

Zobacz inne porady w tematyce: zęby, słodycze, próchnica

Lubisz CzasDzieci.pl?  Polub nas na Facebooku!

Komentarze


Portal CzasDzieci.pl ma przyjemność współpracować z gronem ekspertów, jednak często problemy wymagają pilnej lub dodatkowej porady medycznej. CzasDzieci.pl nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w niniejszym serwisie. Zalecamy bezpośredni kontakt ze specjalistą w celu konsultacji danego problemu. Po zgłoszeniu pytania, zostanie ono po akceptacji redakcji umieszczone wraz z odpowiedzią konkretnego eksperta.

Przeczytaj również

Warto zobaczyć