Witam,
Rozwój próchnicy uwarunkowany jest współistnieniem trzech podstawowych
czynników: obecność bakterii próchnicotwórczych, obecność w jamie ustnej
węglowodanów=cukrów stanowiących podłoże dla enzymatycznych przemian
bakteryjnych, podatność tkanek uwarunkowana niewłaściwym składem chemicznym
tkanek. Same bakterie nie są w stanie wywołać próchnicy. Niezbędny jest im
cukier,którym najprościej mówiąc się odżywiają produkując w procesie
metabolicznym kwasy powodujące spadek ph na powierzchni szkliwa. Spadek ph
poniżej 5,5-5,0 sprzyja odwapnianiu szkliwa. Dziś wiadomo, że wszystkie
słodkie pokarmy i napoje z zawartością cukru już powyżej 3-5 % powodują
szybki spadek ph.
Aby uniknąć sprzyjaniu próchnicy z powodu słodyczy, można je podawać po
głównych posiłkach bo po nich myje się zęby i stężenie kwasów szybko wtedy spada.
pozdrawiam
Joanna Rąpała, stomatolog
Komentarze