Warszawa

Smacznego na zdrowie!

Smacznego na zdrowie!

Promowanie zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia to nie chwilowy trend. Udowodniono, że ludzie aktywni fizycznie i jedzący zdrowe posiłki żyją dłużej, cieszą się dobrą formą i są szczęśliwsi! Niestety żyjemy w czasach, w których króluje pośpiech, fast foody, a w cenie jest to, co można osiągnąć szybko, tanio i bez wysiłku.

 

Na pewno niejednokrotnie myśleliście o zmianie swojego trybu życia. Od czego zacząć? Najlepiej… od kuchni! Wiemy co nieco o zdrowym żywieniu i chcemy podzielić się tą wiedzą z wami. Dlatego, w imię dewizy „jesteś tym, co jesz”, przedstawiamy zasady dobrze zbilansowanej diety.

 

Zboże o każdej porze
Produkty zbożowe są podstawowym elementem każdego posiłku. Zawierają ważny błonnik pokarmowy, którego dziennie powinniśmy przyjmować ok. 20-40 g. Pamiętajmy jednak, że nie każdy rodzaj produktów zbożowych jest korzystny dla naszego zdrowia. Przykładowo, tak zwane produkty „białe”, czyli makarony, ryż i pieczywo mają wysoki indeks glikemiczny i spożywane w nadmiarze mogą przyczynić się do wzrostu wagi. Wybierajmy zatem wyroby pełnoziarniste, razowe, wypiekane z nieoczyszczonych mąk. Należą do nich między innymi: otręby, siemię lniane, płatki owsiane, kasze, ciemne pieczywo czy brązowy ryż.


Pij mleko, będziesz… zdrowy!
Nabiał to kolejny ważny element naszych codziennych posiłków. Mleko, sery, twarogi, kefiry, maślanki… Jest w czym wybierać! Czym kierować się przy zakupie zdrowego nabiału? Przede wszystkim wyroby powinny być naturalne, niesłodzone i wysokiej jakości.

 

W przypadku mleka spożywczego najlepiej wybierać  mleko wyprodukowane innowacyjną metodą mikrofiltracji, która polega na mechanicznym oczyszczaniu mleka za pomocą ceramicznych membran, dzięki czemu produkt zostaje pozbawiony jedynie zanieczyszczeń, a nie cennych witamin i minerałów.

Ekspertem w tej dziedzinie jest firma Robico, która codziennie dba o to, by dostarczać Wam produkty z najwyższej półki.


ZIMNE MLEKO Robico jest pierwszym na polskim rynku wyrobem poddanym wyżej opisanemu procesowi mikrofiltracji i jedynym sprzedawanym w szklanej butelce. Dzięki niemu mleko jest pełne wartościowych witamin z grupy B oraz minerałów. Dzięki innowacyjnemu procesowi mikrofiltracji nie traci zarówno wartości odżywczych, jak i walorów smakowych i zapachowych.

 

Warto sięgnąć również po Kefir Robico oraz Maślankę Robico, czyli produkty naturalnie fermentowane, pełne wartościowych mikroorganizmów tworzących mikroflorę jelitową. Dlaczego są one tak ważne? Przede wszystkim są źródłem dobrze przyswajalnego wapnia oraz witamin B1, B2 B12 i kwasu foliowego. Produkty fermentowane są także pełne cennych mikroorganizmów, które, między innymi, zwalczają chorobotwórcze bakterie i ułatwiają proces trawienia. Ponadto, dzięki dobroczynnym bakteriom mlekowym, mogą przyczynić się do wzmocnienia odporności organizmu.

 

 

Pełnowartościowe białko…
… którego pod dostatkiem w mięsie, rybach i mleku. Jest też opcja dla wegan: wysokobiałkowe nasiona strączkowe. Jakie produkty wybierać? Chude mięsa, ryby morskie, groch, fasolę, soję, soczewice czy ciecierzycę. Zawierają one niezbędny aminokwasy, kwasy omega- 3, proteiny i witaminy. Pamiętajmy jednak, że, zwłaszcza mięso, powinno stanowić jedynie dodatek do naszej diety. Spożywane często i z dużą ilością tłuszczu może okazać się szkodliwe.


Dobry tłuszcz nie jest zły
Tłuszcz często kojarzy nam się ze zbędnymi kilogramami, dlatego wiele osób unika go jak ognia. Tymczasem odpowiednia ilość tłuszczu w diecie jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz walki z nadwagą! Tłuszcz zawiera cenne kwasy tłuszczowe CLA i omega- 3 oraz witaminy A, D, E i K. Ważne tylko, by wybierać tłuszcze zdrowe. Czyli jakie? Świetnie sprawdzi się olej kukurydziany, sojowy, rzepakowy lub słonecznikowy, a także powracające do łask masło – skondensowany tłuszcz mleczny, który przyczynia się do prawidłowej pracy jelit, chroni błony komórkowe przed atakiem wolnych rodników oraz korzystnie wpływa na układ krwionośny. Zdrowe tłuszcze znajdziemy również w takich roślinach jak awokado lub oliwki. Lubicie orzechy? Dobra wiadomość! One również są bogate w dobry tłuszcz. Odpowiednia jego ilość w diecie (czyli ok. 25–35% dziennego zapotrzebowania energetycznego u zdrowych osób) zapobiega chorobom serca, stabilizuje poziom cukru we krwi, a także obniża zły cholesterol.

 

Owocowo-warzywny świat
Prawda jest taka, że warzywa powinny zajmować najwięcej miejsca na talerzu. O każdej porze roku sięgajmy po sezonowe propozycje. Starajmy się spożywać warzywa surowe, ponieważ zawierają one najwięcej witamin. Dodawajmy je do każdego posiłku, a nasza dieta będzie bogata w antyoksydanty, błonnik warzywny, witaminy i składniki mineralne.


Owoców powinno się jeść trochę mniej niż warzyw, ponieważ zawierają cukier. Nie zmienia to jednak faktu, że są prawdziwą bombą witaminową, a w dodatku można z nich zrobić przepyszne koktajle i smoothie. Podpowiadamy, że wspaniale smakują z kefirem lub maślanką!

 

Zbilansowana dieta w pigułce:

  • 4-5 posiłków dziennie,
  • ok. 6-8 szklanek wody dziennie,
  • proporcje na talerzu: ½ warzywa, ¼ pełnowartościowe białko, ¼ produkty pełnoziarniste,
  • naturalne produkty mleczne: kefir, maślanka, mleko spożywcze świeże mikrofiltrowane,
  • zdrowe oleje i tłuszcze,
  • dokładnie umyte owoce.

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć