Masło orzechowe to pasta, która cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie. To wartościowy produkt, który stanowi źródło cennych składników odżywczych, a jednocześnie wyróżnia się wszechstronnym zastosowaniem - kremy orzechowe doskonale komponują się bowiem z różnego rodzaju potrawami i daniami, zarówno wytrawnymi, jak i serwowanymi na słodko. Czym jest i jak powstaje pasta orzechowa? Jak wybrać najlepsze masło orzechowe?
Masło orzechowe to krem tradycyjnie wytwarzany z orzeszków ziemnych, znanych również jako orzechy arachidowe czy fistaszki, które są zaliczane do rodziny bobowatych i wbrew temu, co sugeruje ich nazwa, nie są orzechami, lecz przedstawicielami grupy suchych nasion roślin strączkowych. To smaczna pasta orzechowa, która wyróżnia się wszechstronnym zastosowaniem.
Masło orzechowe zostało wymyślone w XIX wieku jako zdrowy produkt, który miał odmienić oblicze powszechnie stosowanej przez Amerykanów diety. Dziś na rynku można znaleźć różne warianty orzechowego kremu, które świetnie sprawdzają się jako dodatek do różnego rodzaju potraw i dań.
Jak powstaje masło orzechowe? Wbrew pozorom proces jego produkcji nie jest trudny. Wystarczy orzechy arachidowe obrać i oczyścić, uprażyć w wysokiej temperaturze i zmielić na gładką masę. Tylko tyle potrzeba, aby stworzyć wyśmienity, wartościowy i sycący krem!
Masło orzechowe to wysokoenergetyczny produkt, który stanowi bogate źródło tłuszczów. W orzechowym kremie można znaleźć w szczególności nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3, omega-6 czy omega-9. Dodatkowo pasty z orzechów dostarczają do organizmu człowieka znaczne ilości białka, witamin i składników mineralnych oraz stosunkowo niewiele węglowodanów. Tym samym masło orzechowe wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym, co sprawia, że z powodzeniem może być wykorzystywane również przez diabetyków i osoby borykające się z insulinoopornością.
Ze względu na obecność wartościowych składników, regularne wykorzystywanie masła orzechowego w diecie może pozytywnie oddziaływać na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Orzechowy krem może korzystnie wpływać na pracę układu krążenia, a także na funkcje poznawcze. Co więcej, pasty z fistaszków mogą wykazywać właściwości przeciwzapalne, powodując poprawę markerów stanów zapalnych, a także mogą wspierać działanie przeciwzakrzepowe, przyczyniając się do rozszerzenia naczyń krwionośnych. To także produkt, który może hamować głód, zwiększać uczucie sytości i wspierać syntezę białek mięśniowych.
Na rynku można znaleźć wiele różnych produktów określanych mianem pasty orzechowej. Jakie masło orzechowe jest najlepsze? Jak znaleźć wartościowy wyrób w gąszczu różnorodnych produktów dostępnych na sklepowych półkach?
Poszukując wysokiej jakości masła orzechowego, warto zwrócić uwagę na skład wybranego kremu. Najlepsze masło orzechowe zawiera bowiem 100% orzechów i wolne jest od zbędnych dodatków. Wartościowym uzupełnieniem diety może być również pasta orzechowa, która zawiera kakao, wiórki kokosowe czy miód, jednak wyroby pełne cukru dodanego i trudnych do wymówienia wypełniaczy nie stanowią produktów, które należy umieszczać w sklepowym koszyku.
Pasty orzechowe to smarowidła, które świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do dań na słodko, jak i jako uzupełnienie wytrawnych potraw. Jakie posiłki, oprócz klasycznej kromki pieczywa z pysznym kremem, można przygotować, mając w zanadrzu pyszne masło orzechowe? Możliwości jest wiele, a oto kilka przykładowych propozycji:
tarta z masłem orzechowym,
sałatka z kurczakiem w orzechowej marynacie,
pasztet z soczewicy z masłem orzechowym,
lody orzechowe,
naleśniki z owocami i masłem orzechowym,
orzechowy omlet,
kremowa kawa z orzechową pastą,
makaron z brokułem i orzechowym kremem,
koktajl białkowy z masłem orzechowym.
Poszukując wysokiej jakości masła orzechowego o dobrym składzie warto zapoznać się z ofertą marki OstroVit, której bogaty asortyment i szeroki wybór wariantów smakowych sprawia, że każdy miłośnik orzechowego kremu znajdzie produkt zachwycający podniebienie i odpowiadający jego potrzebom.
Materiał sponsorowany