Powszechnie znany jest wpływ witaminy D na tkankę kostną i gospodarkę wapniową. Jednakże, w ostatnich latach, odkryto receptory tej witaminy w większości komórek budujących ludzkie ciało. Fakt ten skłonił badaczy do bacznego przyjrzenia się witaminie D i jej roli w innych układach i narządach organizmu.
Witamina D spełnia w ludzkim organizmie szereg różnorodnych funkcji. Ma znaczenie dla układu immunologicznego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego. Liczne badania wskazują na związek tej substancji z cukrzycą oraz rozwojem i powstawaniem chorób nowotworowych. Witamina D ma wiele zastosowań, dlatego, aby utrzymać jej właściwy poziom w organizmie, nie wystarczą jedynie okazjonalne "kąpiele słoneczne", ale konieczna jest suplementacja. Stosowanie zalecanej dawki i wybór właściwego suplementu jest niezwykle ważny. Podstawą bezpiecznej suplementacji jest zakup wysokiej jakości preparatu, który znajdziesz na: https://pulsdlazdrowia.pl/1323-witamina-d
Znaczenie witaminy D dla układu oddechowego opiera się na jej zdolności do stymulowania mechanizmów obronnych organizmu. Związek ten uczestniczy w wytwarzaniu tzw. antybiotyków naturalnych, pomagając w zwalczaniu czynników chorobowych, takich jak prątki gruźlicy. Witamina D, regulując działanie limfocytów T, korzystnie wpływa na pacjentów cierpiących na astmę i inne choroby układu oddechowego.
Witamina D cechuje się właściwościami immunomodulacyjnymi. Liczne badania dowodzą, że niedobory tego związku powodują powstanie schorzeń autoimmunologicznych, w tym: reumatoidalnego zapalenia stawów, nieswoistego zapalenia jelit oraz stwardnienia rozsianego. Jest to ściśle związane z immunosupresyjnym działaniem witaminy D wobec cytokin.
Suplementacja witaminą D zapobiega infekcjom, także wirusowym. Jest więc ważnym sprzymierzeńcem w walce z wirusem grypy i jego kolejnymi mutacjami.
Witamina D reguluje prawidłowe stężenie wapnia, co ma istotne znaczenie dla metabolizmu tkanki kostnej i mięśniowej. Wapń, wraz z fosforem, stanowi 90% masy kości. Witamina D determinuje właściwą mineralizację tkanki kostnej i decyduje o jej wytrzymałości mechanicznej. Związek ten wpływa również na osteoblasty, pobudzając proliferację i zapobiegając ich apoteozie.
Niedobory witaminy D powodują osłabienie mięśni szkieletowych, szczególnie mięśni kończyn górnych i dolnych.
Witamina D, biorąc udział w metabolizmie tkanki tłuszczowej, ma znaczący wpływ na prawidłową masę ciała. Wykazano, że ogólnoustrojowe niedobory witaminy D towarzyszą nadmiernemu gromadzeniu tkanki tłuszczowej. Deficyt witaminy D powodują także wzrost stężenia hormonów przytarczyc, co skutkuje wzrostem masy ciała.
Zaburzenia wchłaniania i metabolizmu witaminy D powodują uszkodzenia integralności śluzówki układu pokarmowego, a co za tym idzie, zwiększają ryzyko powstania stanów zapalonych jelit i chorób, takich jak wrzodziejące zapalenie okrężnicy.
Stężenie witaminy D ma wpływ na stan włókien mięśnia sercowego oraz naczyń włosowatych i komórek śródbłonka, wyścielających światło żył i tętnic. Jej niedobory mogą objawiać się powstawaniem zmian miażdżycowych, zaburzeniami procesów krzepnięcia i nadciśnieniem. Suplementacja witaminą D wpływa także korzystnie na poziom trójglicerydów i ryzyko wystąpienia udarów.
Mechanizm cukrzycy typu 1 polega na niszczeniu komórek trzustki przez układ odpornościowy chorego. Suplementacja witaminą D, która wykazuje właściwości hamujące wobec zaburzeń autoimmunologicznych i zapalnych, zmniejsza ryzyko wystąpienia tego schorzenia.
Witamina D odgrywa istotną rolę a profilaktyce wielu nowotworów. Wykazano związek niedoborów z zachorowaniami na raka jelita grubego, piersi, jajnika, płuc, pęcherza oraz białaczkę. Przeciwnowotworowe działanie witaminy D polega na uczestnictwie w mechanizmach apoptozy i proliferacji komórek nowotworowych, co skutkuje zahamowaniem ich cyklu komórkowego.
Materiał sponsorowany