Warszawa

Warzywa, owoce i produkty mleczne kluczowe w diecie ucznia, także w wakacje

Warzywa, owoce i produkty mleczne kluczowe w diecie ucznia, także w wakacje

Szkoła jest już odległym wspomnieniem, wakacje ruszyły pełną parą, a gofry z bitą śmietaną nie smakują nigdzie tak dobrze jak z nadmorskiej budki. Lato to jednak przede wszystkim obfitość warzyw i owoców, z których dzieci powinny czerpać garściami, bo zdrowe nawyki nie kończą się wraz z opuszczeniem szkolnych murów. Pamiętajmy o tym, szczególnie w kontekście zbierającej coraz większe żniwo plagi otyłości wśród dzieci.

 

Gdy nasi podopieczni wrócą już z kolonii, obozów czy wakacji pod gruszą, pamiętajmy o tym, żeby podczas pierwszego zebrania klasowego sprawdzić, czy szkoła bierze udział w akcji „Program dla szkół” Program dla szkół (programdlaszkol.org), w ramach której dwa razy w tygodniu do uczniów szkół podstawowych w całej Polsce trafiają warzywa, owoce i produkty mleczne. Na dzieci czekają takie smakołyki jak jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, soki, marchewki, rzodkiewki, papryka słodka, kalarepa, pomidorki, a także mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne. Akcja jest przeznaczona dla klas I-V szkół podstawowych i ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz klas I-II ogólnokształcących szkół baletowych.

 

Głównym celem Programu jest zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału produktów mlecznych i owocowo-warzywnych w ich codziennej diecie. W ramach Programu prowadzone są też różnorodne działania edukacyjne i promocyjne. Koordynator Programu – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) – przygotował zarówno dla nauczycieli, jak i rodziców broszury, poradniki i filmiki, a dla pedagogów gotowe i inspirujące scenariusze lekcji, wychodząc z założenia, że to nauka przez zabawę jest najskuteczniejszym sposobem przekazania ważnych i cennych treści.

 

Podsumowanie programu w liczbach:

  • W II semestrze roku szkolnego 2022/2023 w „Programie dla szkół” owoce i warzywa otrzymało ok. 1,721 mln dzieci z klas I–V z 11 561 szkół podstawowych, natomiast mleko i produkty mleczne trafiły do ok. 1,718 mln dzieci z klas I–V z 11 738 szkół podstawowych.

  • W roku szkolnym 2022/2023 odbyła się już druga edycja zorganizowanych przez KOWR warsztatów edukacyjnych dla dzieci uczestniczących w Programie dla szkół. Poprzez połączenie zabawy, aktywności i nauki dzieci pod opieką dietetyków mogły wspólnie poznawać tajniki zdrowej diety, pochodzenia produktów i niemarnowania żywności oraz gospodarowania odpadami.

  • Łącznie w całej Polsce odbyło się 1600 warsztatów edukacyjnych, po 100 warsztatów w każdym województwie (analogicznie jak w roku szkolnym 2021/2022), w których uczestniczyło ok. 32 tys. dzieci z klas I-V szkół podstawowych.

  • Budżet programu w roku szkolnym 2022/2023 w Polsce wyniósł ok. 234,9 mln zł, z czego 128 mln zł to finansowanie z budżetu krajowego. Program finansowany jest ze środków UE oraz krajowych.

  • Do programu może zgłosić się każda szkoła. Wystarczy tylko zgoda rodzica na udział dziecka.

 

 

 

Jednym z ostatnich działań promujących „Program dla szkół” był plebiscyt „MUZYCZNE WYZWANIA CHRUMASA” www.wyzwaniechrumasa.tvp.pl, w ramach którego dzieci mogły zaprezentować swój talent wokalny i instrumentalny, wysyłając swoje autorskie piosenki do oceny jury. Najlepsze utwory były wybierane w głosowaniu internetowym, a laureaci II etapu plebiscytu zostali zaproszeni do nagrania profesjonalnych teledysków do swojego utworu w studio TVP, które były emitowane na antenie TVP2 i TVP ABC od 18 maja. Głosowanie internetowe trwało do 5 czerwca, wyniki zostały ogłoszone 7 czerwca. Zwyciężył utwór „Rap jarskich nawyków w wykonaniu uczniów z klasy 3. Państwowej Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej I stopnia im. Emila Młynarskiego w Warszawie w składzie: Igor Główka, Franciszek Czajko, Fryderyk Gorczyca i Leon Szczuciński.

 

Materiał sponsorowany

Materiał promocyjny

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć