Możliwości wykorzystania miodu i innych produktów pszczelich są nie do przecenienia. Zawierają one mnóstwo cennych dla zdrowia składników, które potrafią wspomóc leczenie wielu chorób i podnieść odporność organizmu. Które z nich są szczególnie polecane do wzmacniania organizmu dziecka?
Miód miodowi nierówny. Niezwykle ważne jest jego pochodzenie, przy czym nie chodzi tylko o to, by teren pracy pszczół był jak najmniej zanieczyszczony, ale by producent odpowiedzialnie podchodził do pozyskiwania, przetwarzania oraz przechowywania produktów pszczelich które posiada w swojej ofercie. Oprócz tego miody dzielą się na różne gatunki w zależności od typu roślin kwitnących w okolicy pasieki w danym czasie. Które produkty pszczele warto wprowadzić do codziennego stosowania?
Miód gryczany produkowany jest przez pszczoły na bazie nektaru z kwiatów gryki. Ma dość charakterystyczny smak – intensywny i lekko pikantny – mocno odróżniający go od klasycznych, łagodnych miodów wielokwiatowych, czy akacjowych, które bywają nawet trochę mdłe. Zgodnie z informacjami zawartymi na stronie https://pasiekalyson.pl/sklep/p/miod-gryczany-wybierz-gramature/, jest on szczególnie bogaty w wysoko przyswajalne żelazo, co sprawia, że warto podawać go dzieciom narażonym z różnych względów na niedokrwistość wywołaną niedoborem tego pierwiastka. Taki słodki dodatek do śniadania może być przyjęty z większym entuzjazmem niż mięso wołowe, wątróbka, koktajl z pietruszki, czy zakwas z buraka często polecane w diecie osób z anemią. Ponadto miód gryczany zawiera magnez, witaminę C oraz rutynę.
Jest to gatunek miodu wytwarzany z kropli spadzi osadzającej się na drzewach i krzewach – z tego względu bardzo różni się kolorem i smakiem od większości miodów nektarowych. Cytując https://pasiekalyson.pl/sklep/p/miod-spadziowy-wybierz-gramature/, nazywany jest miodem królewskim, ponieważ zawiera aż 9 razy więcej minerałów i aminokwasów niż inne gatunki. Jest szczególnie polecany do stosowania w trakcie przeziębienia, a regularnie stosowany zwiększa odporność organizmu. Warto podawać go dziecku zwłaszcza w sezonie jesienno – zimowym, by wzmocnić je w walce z infekcjami. Krystalizuje on najwolniej ze wszystkich, dlatego na pewno polubią go miłośnicy płynnego miodu.
Propolis to jeden z najcenniejszych produktów pszczelich. Nazywany jest inaczej kitem pszczelim, ponieważ wytwarzany jest on przez pszczoły do uszczelniania i dezynfekcji ula. Ma bardzo silne właściwości lecznicze – działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, dlatego jest uznawany za naturalny antybiotyk. Ze względu na swoje dobroczynne działanie jest powszechnie stosowany jako składnik wyrobów aptecznych – maści, kremów, pudrów, czy tabletek na ból gardła. Wspomaga leczenie infekcji, gojenie ran i oparzeń, a także stanów zapalnych na terenie jamy ustnej. Warto mieć propolis w swojej apteczce i wspomagać się nim w leczeniu różnych przypadłości u wszystkich członków rodziny.
Materiał sponsorowany