Śląsk

Recenzja książki:

Laboratorium smaków. Inna książka naukowa z wierszami Michała Rusinka

Laboratorium smaków. Inna książka naukowa z wierszami Michała Rusinka

Michał Rusinek
Zespół MCN Cogiteon
...
od 8 lat
PATRONAT

Smacznie, zdrowo, naukowo

a

Smacznie i z pomysłem - oto jak powinna wyglądać dobra książka kucharska. Dodajmy do tego jeszcze zabawne rymowanki i naukowe ciekawostki, a wyjdzie naprawdę apetyczna propozycja literacka. Właśnie to oferują nam naukowcy z Małopolskiego Centrum Nauki Cogiteon, którzy połączyli swe siły z językowym czarodziejem Michałem Rusinkiem i duetem ilustratorów, Tomkiem Kozłowskim i Magdą Pilch. Zespół autorów zadbał o to, by wiedza stała się ciekawa, praktyczna i smaczna! 

 

Z tej książki dowiemy się, czemu mleko jest białe, czym są fraktale i jaka moc kryje się w kuchennym blenderze. Poznamy niezwykłe przepisy na warzywne robale (to znaczy owady), jajko pod chmurką, czy kosmo - gofry. Przeczytamy odę do sody (oczyszczonej, bo jakże by inaczej), wiersze o cukrze, wanilii, kwasach, zasadach i fermentacji. Będzie zabawnie, kolorowo, wciągająco i kształcąco. W Laboratorium smaków można się świetnie bawić i poznawać świat. 

 

a

Przeczytaj również

Polecamy

Warto zobaczyć

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako "RODO"). Pragniemy poinformować cię iż dbamy o twoją prywatność i bezpieczeństwo twoich danych. Stosujemy się do zasady minimalizacji zbieranych danych. Strona czasdzieci.pl używa plików cookie by świadczyć Państwu usługi na najwyższym poziomie. Możecie Państwo w każdej chwili zmienić ustawienia cookie swojej przeglądarki. Więcej informacji oraz przysługujące ci prawa znajdziesz w naszej Polityce prywatności. Zamknij (×)