Okres ciąży to czas, kiedy w organizmie kobiety dochodzi do bardzo wielu zmian. Nic dziwnego, że kształtujące się życie wpływa na zapotrzebowanie na wiele witamin i składników mineralnych. Zwiększone potrzeby niestety często sprzyjają występowaniu niedoborów, a niewystarczająca ilość ważnych składników odżywczych jest bardzo groźna – nie tylko dla kobiety ciężarnej, ale także dla jej dziecka.
Właściwa suplementacja może wspierać rozwój dziecka oraz zdrowie przyszłej mamy. Dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) opracowało dokładne zalecenia dotyczące suplementacji w ciąży.
Co suplementować w ciąży i po jakie suplementy diety sięgać?
Wymienia się kilka bardzo ważnych witamin, które podczas ciąży stają się szczególnie istotne dla zdrowia matki i dziecka. Jakie witaminy w ciąży są najważniejsze?
PTGiP zaleca suplementację kwasu foliowego, witaminy D, choliny, witaminy B12 i witaminy B6. Każda z tych witamin pełni specyficzne funkcje, a ich niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Przy suplementacji w ciąży należy zawsze sięgać po wysokiej jakości preparaty. Witaminy dla kobiet w ciąży od formeds są w pełni bezpieczne, a ich skład dostarcza ściśle opracowane dawki niezbędnych substancji aktywnych.
Kwas foliowy (witamina B9) jest niezwykle ważnym składnikiem dla prawidłowego rozwoju płodu – szczególnie na początku ciąży.
W najbardziej aktualnych rekomendacjach PTGiP z 2024 roku najwięcej uwagi poświęcono właśnie kwasowi foliowemu – wskazano dokładny czas, jego dawki i formy, w jakich przyszłe mamy powinny rozpocząć suplementację.
W zaleceniach wskazane jest, że przyjmowanie kwasu foliowego powinno rozpocząć się na trzy miesiące przed planowaną ciążą i trwać minimum przez pierwsze 12 tygodni. W okresie przedkoncepcyjnym wskazuje się przyjmowanie dwóch dawek: 400 ug 5-MTHFR (aktywnej formy) i 400 µg kwasu foliowego, który może być wykorzystany w organizmie, jeśli ten odpowiednio go zmetabolizuje.
Świadome przygotowanie ma na celu wysycenie organizmu kobiety niezbędną ilością tego związku i w ten sposób zmniejszenie ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu.
W ciąży wskazane jest przyjmowanie 800 µg aktywnej formy kwasu foliowego (5-MTHF). Jego odpowiednia podaż warunkuje prawidłowy przebieg podziałów komórkowych, procesy metylacji i utrzymanie bezpiecznego stężenia homocysteiny (zarówno w organizmie matki, jak i dziecka).
Kwas foliowy w ciąży wspiera rozwój układu nerwowego i pomaga zapobiegać wadom genetycznym. Zaburzenia w rozwoju płodu mogą wystąpić na wczesnym etapie, bardzo często, zanim jeszcze kobieta dowie się, że jest w ciąży. Wady cewy nerwowej mają charakter nieodwracalny i w bardzo dużym stopniu rzutują na zdrowie dziecka. Właśnie dlatego świadoma suplementacja witamin w 1 trymestrze ciąży (w tym zwłaszcza kwasu foliowego) jest niezbędna do tego, by możliwie zmniejszyć ryzyko nieprawidłowego przebiegu ciąży.
Witamina D jest niezbędna dla zdrowia kości. Wspomaga wchłanianie wapnia, a tym samym staje się niezbędna dla budowy silnego układu kostnego u płodu. Chociaż zapotrzebowanie kobiety na witaminę D w ciąży pozostaje na tym samym poziomie, co przed nią, to jej suplementacja staje się jeszcze ważniejsza.
Odpowiednia ilość witaminy D warunkuje prawidłowe przyswajanie wapnia, a tym samym zapobiega krzywicy u noworodków oraz osteomalacji u matki. Witamina D wspiera także układ odpornościowy i może pomóc w prewencji niektórych chorób autoimmunologicznych.
Najczęściej rekomenduje się suplementację witaminy D w dawce 2000 IU dziennie przez całą ciążę. Jednak zaleca się, aby dawki suplementów diety były dostosowane do stężenia witaminy D w surowicy ciężarnej kobiety.
Cholina jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju mózgu i rdzenia kręgowego dziecka. Uczestniczy w budowie błon komórkowych i jest prekursorem dla neuroprzekaźnika acetylocholiny. Cholina pomaga także w metabolizmie tłuszczów i zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej.
Zapotrzebowanie na cholinę wzrasta w ciąży, a jej niedobór może prowadzić do problemów z pamięcią i rozwojem poznawczym u dziecka. Potwierdzono, że cholina korzystnie wpływa na rozwój zdolności behawioralnych.
Z perspektywy zdrowia przyszłej mamy – wykazano, że odpowiednia podaż choliny, zwłaszcza w 2 trymestrze ciąży, ogranicza ryzyko wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby u kobiety.
Zalecana dawka to 450 mg dziennie, co niestety trudno jest osiągnąć jedynie przez dietę. Z tego względu PTGiP wskazuje, aby w przyjmowanych witaminach w ciąży, znajdowały się także preparaty zawierające cholinę.
W zaleceniach wskazuje się także konieczność suplementacji witaminy B12 w dawce 2,6 µg dziennie.
Kobalamina jest niezbędna dla produkcji czerwonych krwinek oraz syntezy DNA. W ciąży zapotrzebowanie na ten składnik wzrasta, ponieważ jest on niezbędny do rozwoju układu nerwowego dziecka. Oprócz tego witamina B12 bierze udział w szlaku przemian kwasu foliowego, a jej nieodpowiednia ilość może prowadzić do „pułapki folianowej” – procesu, w którym organizm kobiety nie jest w stanie efektywnie wykorzystywać folianów. Niedobór witaminy B12 może prowadzić do anemii megaloblastycznej u matki oraz problemów neurologicznych u dziecka.
Na suplementację kobalaminy szczególną uwagę powinny zwrócić kobiety, które stosują diety wegetariańskie lub wegańskie, ponieważ witamina B12 występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Witamina B6 to kolejna substancja z grupy witamin B, której znaczenie podkreśla się w prawidłowym przebiegu ciąży. Jednym z jej istotnych zadań jest regulacja poziomu homocysteiny. Witamina B6 bierze udział w procesie przekształcania homocysteiny do cysteiny i dzięki temu pomaga zapobiegać hiperhomocysteinemii.
Wysokie stężenie homocysteiny w organizmie ciężarnej kobiety związane jest ze zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu. Badania wykazały, że niedobór witaminy B6 zwiększa to ryzyko aż o 71%.
Oprócz witamin wymienia się kilka innych suplementów diety, które mogą być korzystne podczas ciąży – kwasy tłuszczowe omega-3 (DHA), jod oraz żelazo.
Każdy z tych składników pełni inne, jednak równie ważne funkcje, w różnych aspektach zdrowia prenatalnego.
Wysokiej jakości suplementacja DHA w ciąży jest istotna dla prawidłowego rozwoju mózgu i oczu dziecka. DHA to kwas tłuszczowy z rodziny omega-3, który naturalnie znajduje się w tłustych rybach morskich, a także niektórych gatunkach alg. Ponieważ dieta wielu kobiet często jest dość uboga w te źródła, suplementacja DHA w ciąży staje się w bardzo wskazana.
DHA wspiera rozwój układu nerwowego dziecka i kształtowanie się siatkówki oka. Suplementacja DHA ma długotrwałe korzyści dla jego zdolności poznawczych i wzroku. Najbardziej intensywnie przenika przez łożysko w 3 trymestrze ciąży. PTGiP zaleca przyjmowanie 200-300 mg DHA dziennie przez cały okres ciąży i karmienia piersią.
W tym przypadku warto bardzo przyjrzeć się jakości wybieranych preparatów, aby uniknąć ryzyka przyjmowania suplementów diety, które mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi. Dotyczy to przede wszystkim tych produktów, które produkowane są z oleju rybiego.
Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie unikać tego składnika. Wręcz przeciwnie. Należy jednak sięgać po preparaty tylko od sprawdzonych producentów, takich jak formeds.
Jod jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, która reguluje wiele procesów metabolicznych w organizmie. Tarczyca dziecka zaczyna samodzielnie pracować około 12. tygodnia życia płodowego. Do tego czasu wszystkie hormony niezbędne dla pracy rozwijającego się płodu pobierane są z organizmu matki.
Niedobór jodu może pośrednio prowadzić do zaburzeń rozwojowych u dziecka, ponieważ będzie wpływał na obniżenie syntezy hormonów tarczycy. Konsekwencją tego mogą być zaburzenia umysłowe i problemy ze wzrostem.
Ogólne zalecenia mówią o suplementacji jodu w ciąży w dawce 150 µg dziennie. Wskazuje się jednak znaczenie regularnego monitorowania poziomu jodu w surowicy krwi, aby dostosować dawkę suplementu do indywidualnych potrzeb kobiety ciężarnej. W przypadku tego składnika mineralnego, jego nadmiar może być tak samo niebezpieczny, jak niedobór.
Żelazo odpowiada za produkcję hemoglobiny, której zadaniem jest transport tlenu do komórek całego ciała. W ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta, ponieważ zwiększa się ogólna objętość krwi w organizmie kobiety. Niedobór żelaza może prowadzić do anemii, co z kolei zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu, niskiej masy urodzeniowej i problemów rozwojowych u dziecka.
Niedobór żelaza objawia się zmęczeniem, osłabieniem, bladością skóry i dusznościami. Warto regularnie kontrolować poziom żelaza w surowicy krwi, aby w odpowiednim czasie wprowadzić działania prewencyjne. Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca suplementację żelaza w dawce 30-60 mg dziennie, w zależności od indywidualnych potrzeb ciężarnej.
Należy jednak podkreślić, że zbyt wysoki poziom żelaza również może być szkodliwy. Nadmiar tego pierwiastka może prowadzić do uszkodzenia wątroby, problemów z sercem oraz zaburzeń metabolicznych. Co więcej, przyjmowanie preparatów z żelazem w nadmiernej ilości wiąże się ze zwiększoną produkcją wolnych rodników, które mogą przyczynić się do powstawania nieodwracalnych zmian w organizmie płodu. Właśnie dlatego suplementacja żelaza w ciąży powinna być dokładnie monitorowana przez lekarza, aby uniknąć niebezpiecznych powikłań.
Materiał sponsorowany