Warszawa

Probiotyk, prebiotyk i synbiotyk – czym się różnią?

Probiotyk, prebiotyk i synbiotyk – czym się różnią?

Na polskim rynku dostępnych jest wiele preparatów, które mają za zadanie wspierać mikrobiotę. Jednak nie każdy z nich ma takie samo działanie, dlatego warto znać różnice. Zobacz, jakie produkty są dostępne na rynku i który z nich będzie najlepszy!

 

Mikrobiom jest w ostatnim czasie przedmiotem licznych badań naukowych – uważa się, że może bardzo wszechstronnie oddziaływać na zdrowie. Wiadomo już, że ma on istotny wpływ na kształtowanie się odporności, rozwój mózgu czy trawienie, a także syntezę niektórych substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co trzeba wiedzieć, o dostępnych na rynku preparatach wspierających mikrobiotę?

 

Czym jest probiotyk i kiedy się go stosuje?

 

Jednymi z najczęściej spotykanych preparatów wspierających mikrobiom są probiotyki. Stosuje się je profilaktycznie np. w chorobach jelit i problemach trawiennych, dostępne są też specjalne probiotyki dla kobiet w ciąży, małych dzieci oraz osób starszych.

 

Niezwykle istotne jest także przyjmowanie probiotyku w okresie antybiotykoterapii. Jednym z działań niepożądanych antybiotyków jest wyjaławianie jelit, co sprzyja namnażaniu się szkodliwych drobnoustrojów i często prowadzi do biegunek. Takie zaburzenia składu mikrobiomu jelitowego mogą też prowadzić do pogorszenia odporności i innych problemów zdrowotnych. Dlatego probiotyk powinien być przyjmowany zarówno podczas leczenia antybiotykiem, jak i jeszcze przez pewien okres po zakończeniu terapii.

 

Probiotyk to preparat, który zawiera żywe kultury bakterii, które są zdolne do skolonizowania jelit. Niektóre probiotyki zawierają bakterie, które są odporne na niskie pH w soku żołądkowego, inne trzeba przyjmować po posiłku, kiedy pH wzrasta. Są to specjalnie wyselekcjonowane szczepy, które wykazują działanie prozdrowotne.

 

Probiotyki można też znaleźć w naturalnych produktach. Za najlepsze ich źródła uważa się produkty mleczne, szczególnie te fermentowane – jak jogurty, kefiry, czy kwaśne mleko. Dobroczynne bakterie można też znaleźć w kiszonkach – np. kiszonych ogórkach czy kapuście.

 

Prebiotyk – czym różni się od probiotyku?

 

Substancjami, o których także warto wspomnieć, są prebiotyki. Przeciwieństwie do probiotyków, takie preparaty nie zawierają żywych kultur bakterii, mają one za to na celu wspieranie wzrostu i aktywności dobroczynnych drobnoustrojów jelitowych. Prebiotyki stosuje się w celu odbudowy prawidłowej mikrobioty jelit, np. w trakcie biegunek.

 

Takie preparaty można kupić w aptece, jednak istnieją też naturalne prebiotyki – zalicza się do nich substancje takie jak inulina, laktuloza, czy fruktooligosacharydy. Ich źródłami są produkty takie jak korzeń cykorii, owies, por, czosnek czy banany.  Są to składniki, które każdy powinien włączyć do swojej diety.

 

Czym jest synbiotyk?

 

Na rynku dostępne są też preparaty, które łączą w sobie żywe kultury bakterii oraz wspierający ich rozwój prebiotyk – są to tzw. synbiotyki. Wskazania do ich stosowania są podobne, jak ma to miejsce w przypadku klasycznych probiotyków i należą do nich np. terapia antybiotykami, biegunki podróżnych, a także różne inne zaburzenia pracy układu pokarmowego.

 

 

Materiał sponsorowany

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Artykuły

Warto zobaczyć