Czy wiecie, że espresso ma mniej kofeiny niż filiżanka herbaty? A te same ziarna kawy mogą smakować zupełnie inaczej w zależności od metody zaparzenia? Te i inne kawowe ciekawostki miały okazję zgłębić uczestniczki warsztatów, które wspólnie z kawiarnią Stopklatka zorganizowaliśmy dla krakowskich mam – korespondentek Czasu Dzieci.
W grudniowe popołudnie spotkałyśmy się w kameralnym gronie w gościnnych progach podgórskiej Stopklatki. Kawiarnia w dziecięcym światku słynie przede wszystkim z warsztatów czekoladowych, na których mali uczestnicy mają okazję własnoręcznie wykonać i ozdobić tabliczki czekolady. Jednak specjalnie z myślą o dorosłych Stopklatka organizuje również warsztaty kawowe prowadzone przez profesjonalnych baristów. Naturalnie połączone z degustacją małej czarnej.
To świetna okazja, aby nie tylko poznać różne metody przygotowywania kawy, dowiedzieć się jak prawidłowo mielić i parzyć ziarna, aby wycisnąć z nich maksimum smaku, aromatu... lub kofeiny. Jak okazuje się jedno z drugim nie idzie w parze i – ku zaskoczeniu zebranych – malutkie espresso powszechnie uznawane za kawę szalenie pobudzającą w rzeczywistości ma mniej kofeiny niż czarna herbata. Co ciekawe, ci którym zależy na wyciśnięciu z kawy maksimum kofeiny powinni postawić na dłuższe metody parzenia, na przykład przy użyciu drippera.
Jednak mała czarna, a raczej małe czarne, bo próbowałyśmy kaw zaparzonych aż trzema różnymi metodami, nie były jedynymi bohaterkami wieczoru. Najważniejsze było spotkanie i rozmowy. O ofercie kulturalnej dla najmłodszych Krakowian, ale i codziennych bolączkach mam. A że święta Bożego Narodzenie już tuż, tuż, nie mogło zabraknąć podarków i podziękowań na zaangażowanie w współtworzenie treści Czasu Dzieci.
Jedno jest pewne – w to wtorkowe popołudnie połączyliśmy przyjemne z pożytecznym. I mam nadzieję, że nie ostatni raz.
A może chcesz dołączyć do grona krakowskich rodziców – korespondentów? Prześlij kilka zdań o sobie na adres: biuro.krakow@czasdzieci.pl.