Śląsk

Fajna babka - wyniki konkursu

Fajna babka - wyniki konkursu

Nasza skrzynka mailowa zatonęła w przepisach świątecznych. Aż zapachniało wielkanocnym śniadaniem i pozostałymi świątecznymi pysznościami! Mniam!

 

Wybraliśmy dla Was te maile, które urzekły nas najbardziej. I choć nie wszystkie podpowiedzą Wam, jak upiec pyszne ciacho  krok po kroku, to na pewno wszystkie zainspirują Was kulinarnie i wprowadzą w atmosferę świąt. I o to przecież chodzi!

 

A na dobry początek lista nagrodzonych!
Katarzyna Koc
Iwona Bąkowska


A oto nasze kulinarno – świąteczne maile konkursowe!

 

1. U nas króluje sernik, sernik taki jak kiedyś.
Ciasto kruche: • 400g mąki pszennej • 40g kakao • 200g masła lub margaryny • 100g cukru • 1 jajko • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżki jogurtu naturalnego Masa serowa: • 1kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku • 4 jajka • 150g cukru • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

• skórka starta z połowy pomarańczy • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

- przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać kakao, pokrojone na małe kawałki zimne masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i jogurt. Zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

 

- dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Jedną część ciasta zagnieść ponownie, aby ciasto zmiękło i zrobiło się plastyczne. Ciastem wykleić bok formy mniej więcej do ¾ wysokości. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno tortownicy. (Startego ciasta jest dość dużo). Tortownicę wstawić do lodówki.

 

- przygotować masę serową. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twaróg, cukier, żółtka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo). Na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek.

 

- masę serową przełożyć do tortownicy. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach trzecią część ciasta.

 

- piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.

 

2. Na dzień dobry rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mąkę ziemniaczaną (1,5 szkolanki) mieszamy z pszenną ( 4 łyżki) i z proszkiem do pieczenia ( 1 łyżeczka). Następnie masło ( niespełna kostka) i cukier ( niespełna 1,5 szklanki) ucieramy miskerem, raz po raz dodając po jednym jajku ( w sumie 4). Gdy masa będzie już ubita, dodajemy do niej połowę mieszanki mąki, połowę śmietanki. Wlewamy sok z cytryny ( 1 duża łyżka) i nadal miksujemy. I krok ostatni: wlewamy wszystko do formy i pieczemy mniej więcej 40 minut. Smaczengo!:)

 

3.Wielkanoc to rozmaite tradycyjne potrawy ale także coś słodkiego na świąteczne popołudnia;-)

U nas nie może zabraknąć na tę okazję m.in przepysznego sernika z brzoskwiniami i kokosem:-) Poniżej podaję prosty przepis.Załączone zdjęcie zapożyczyłam z sieci, bo nie fotografowałam do tej pory swoich wypieków a sernik na tym zdjęciu jest z wyglądu niemal  identyczny ;-)
A więc :

KROK I : zaczynamy od wyrobienia na stolnicy ciasta z następujących składników:
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżka śmietany
1 łyżka oleju
10 dag. margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wyrobione ciasto wykładamy na brytfankę.

 

KROK II : robimy masę serową
6 żółtek 2 całe jajka ucieramy ze szklanką cukru. Dodajemy 1 kg.zmielonego sera ( nie mam szczególnie ulubionego,kupuję te gotowe w wiadereczkach), dwa budynie śmietankowe ( lub waniliowe) - wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy 1,5 szklanki mleka i 1/2 szklanki oleju. Na koniec dodajemy pokrojone w kostki brzoskwinie z puszki.(wcześniej odsączone z soku;-) ) /Opcjonalnie można też dodać rodzynki ale przy mojej 8-latce nie przejdą :-D/ Masę serową wylewamy na ciasto w brytfance.

 

KROK III :
Przed pieczeniem na sernik dodajemy posypkę, którą wyrabiamy z następujących składników:
1 paczka wiórek kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 żółtko

 

KROK IV :
Nasze ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę. Teraz pozostaje nam już tylko zaparzyć kawę i rozkoszować sie przepysznym smakiem sernika :-) SMACZNEGO!!!

Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim zdrowych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy:-)

 

4.Prosta i pyszna babka wielkanocna

Składniki:

- 200 g masła

- 1 i 1/4 szklanki cukru

- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej

- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

- 4 łyżki śmietanki kremowej 30% (płynnej)

- 1 łyżka soku z cytryny

Mąkę ziemniaczaną łączę z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia i wszystko mieszam.

Masło ucieram mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem przez minimum 10 minut.

Stopniowo dodaję po jednym jajku. Do ubitej masy dodaję połowę mieszanki mąki oraz połowę śmietanki.

Potem miksuję mikserem na średnich obrotach, tak by składniki dokładnie się połączyły.

Potem dodaję resztę mąki i śmietanki, wlewam sok z cytryny i miksuję na jednolitą masę.
Pół godziny w 180 stopniach i gotowe!

 

5. Ja z synkiem piekę sernik. Taki z polewa czekoladowa-jego ulubiony. I z rodzynkami. Wszystko według naszego rodzinnego przepisu. Pycha!


6. My na jednym z blogów znaleźliśmy przepis na gotowaną babkę o smaku cytrynowym. Mamy zamiar wypróbować, bo to nasze smaki!
Składniki na dużą formę (o pojemności ok. 2 litrów): * 250 g dobrej jakości, miękkiego masła * 7 jajek (należy wyjąć je z lodówki kilka godzin wcześniej, by się ociepliły) * 1 szklanka cukru * 1 czubata łyżka cukru waniliowego * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka mąki ziemniaczanej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * skórka starta z 1 dużej, sparzonej i niewoskowanej cytryny Lukier: * 1 szklanka cukru pudru (ze sporym czubkiem) * 2-3 łyżki zimnej wody Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania ciasta. Bardzo miękkie masło ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez około 3-4 minuty a następnie dodajemy do niego po łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Miksujemy kolejne 5-6 minut. Kiedy masa będzie jasna i puszysta dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Obie mąki, skórkę z cytryny oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą i dodajemy po łyżce do masy maślanej. Miksujemy przez 2-3 minuty, a następnie do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do chwili połączenia się składników. Formę na babkę obficie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto i zamkniętą wstawiamy do garnka z gotującą się wodą (woda powinna sięgać 2/3 wysokości formy). Babkę gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny, po czym od razu po wyjęciu z garnka wyjmujemy ją na talerz i odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzoną babkę lukrujemy (opcjonalnie wodę dodawaną do cukru możecie zastąpić sokiem z cytryny).

 

7. My się zajadamy babką czekoladową.
Pięknie przystrojona, pachnąca, przepyszna, zachwya naszych gości Do jej przygotowania potrzebujemy niewiele czasu czy umiejętności. Składniki to łyżka kakao, ok. 130 g masła, 3 łyżki mleka, 3 duże jaja, ponad połowę szklanki cukru, ok. 220 gram mąki pszennej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Na dobry początek robimy kąpiel wodną z gorzkiej czekolady i mleka i pozostawiamy ją do wystudzenia. Następnie robimy ciasto: miksujemy masło z cukrem i jajkami ( jajka dodajemy powoli, jedno po drugim. Następnie mąka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i łyżka kakao. Całość mieszamy. Po ok. pół godzinie spędzonej w piekarniku w 180 stopniach babka będzie gotowa!

 

8. My uwielbiamy ot ten najprostszy ale i najsmaczniejszy przepis, który u nas wszyscy uwielbiają a dzieci wprost się zakładaja.

A wygląda niesamowicie proście i do tego smacznie
Jajka faszerowane szynką
4 jajka na twardo
2 grubsze plastry szynki
2 łyżeczki majonezu
świeżo zmielony czarny pieprz
Tata ze swoimi smykami
-

9. My cenimy Wielkanoc nie tylko za słodkie. To śniadanie wielkanocne jest niezwykłe! Samemu robiona wędzona szynka, usmażona kiełbasa swojska, gotowane jajka, sałatka jarzynowa, chleb, chrzan.


10. Strucla wg Magdy Gessler
Przepis znaleziony w sieci, ale przez nas lubiony, ceniony, praktykowany!

Mleko - 0,5 szklanki
Drożdże - 30,0 gramów
Mąka pszenna - 510,0 gramów
Masło - 200,0 gramów
Żółtka - 4,0 sztuki
Cukier - 275,0 gramów
Gotowy lukier - 0,0 None
Bakalie - 0,0 None
Sól - 0,0 None
Twaróg tłusty - 250,0 gramów
Jajka - 3,0 sztuki
Mąka ziemniaczana - 1,0 łyżka


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Mleko podgrzej, wymieszaj z pokruszonymi drożdżami i 1/3 szklanki mąki. Odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce.
2. W tym czasie rozpuść 100 gram masła. Żółtka utrzyj z 125 g cukru i szczyptą soli. Dodaj do rozczynu drożdży. Wsyp resztę mąki (bez 1 łyżki). Wyrób gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
3. Ser przepuść przez maszynkę do mielenia. Oddziel żółtka od białek.
4. Utrzyj 100 g masła najpierw z 150 g cukru, a potem z żółtkami. Stopniowo dodawaj ser, a potem łyżkę mąki ziemniaczanej i pszennej.
5. Rozwałkuj ciasto. Posmaruj je białkami i masą serową. Zwiń i ułóż w wysmarowanej masłem foremce.
5. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto piecz ok. 50 minut.
6. Wystudzoną struclę posmaruj lukrem i posyp bakaliami.


11. A my mamy taką tradycję, że raz na rok, na Wielkanoc właśnie, wyruszamy w świat. I próbujemy potraw z różnych stron świata!


12. Na ostatnią Wielkanoc mój mąż przygotował pyszny sernik…na parze! Ozdobiony cudnie, wielkanocnie, pisankowo – czekoladowo. Pycha


13. A my robimy babeczki. Takie zwykłe, najzwyklejsze. Ale takie, które da się zrobic z maluchem. Ozdabiami jakimś fajnym motywem świątecznym i jest super!


14. A u nas małą, wielką, świąteczną tradycją był kogel mogel. Czasem klasyczny, czasem z łyżką kakao Pycha!

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Wiadomości lokalne

Warto zobaczyć