Warszawa

Recenzja książki:

Tajemnica w garnku

Tajemnica w garnku

Hanna Adamik
Stefan Adamik
od 8 do 14 lat
PATRONAT

Podczas pracy można się fantastycznie bawić

Autorzy książki, Hanna i Stefan Adamikowie, już od samego początku narracji w przyjazny sposób wprowadzają dzieci w świat kuchni. Prostym językiem wyjaśniają, jak doszło do powstania książek kucharskich. Jednocześnie uświadamiają małym czytelnikom, że praca w kuchni nie jest zarezerwowana tylko dla dorosłych. Zachęcają dzieci, żeby spróbowały swoich sił w sztuce kulinarnej.

 

Zaznaczają jednak, iż na początku powinno wszystko obywać się pod czujnym okiem kogoś dorosłego. Przeplatanie przepisów kulinarnymi różnymi historyjkami pozwoliło przedstawić dodatkowo, jak należy bezpiecznie zachowywać się w kuchni. W łatwy i przyjemny sposób wyjaśnione jest również, jak należy przygotowywać np. warzywa, naczynia i inne przedmioty wykorzystywane w kuchni. Natomiast po przygotowaniu już jakiegoś posiłku nie zapominają autorzy wspomnieć, że bardzo ważne jest posprzątanie po sobie, aby zawsze panował porządek w kuchni.


Mam to szczęście, że dla moich dzieci (8 i 10 lat) kuchnia nie jest miejscem obcym. Bardzo chętnie przyłączają się do zabawy w kucharzy. Chętnie skorzystały z przepisów zamieszczonych w książce. Przygotowując "Koktajl owocowy z jogurtem" według receptury z książki, stosowały się ściśle do zasad tam zawartych. Podczas pracy można się fantastycznie bawić i rozwijać zdolności kulinarne. Dodatkowo publikacja ta zainspirowała moje dzieci do tworzenia swoich własnych przepisów i tym samym "Swojej książki kucharskiej". Mam nadzieję, że ta publikacja ta będzie pomocna w odkrywaniu wspaniałego kulinarnego świata również przez inne dzieci.

 

mama Marzanna

 

Przeczytaj również

Polecamy

Warto zobaczyć