Warszawa

Tajemnica w garnku

Tajemnica w garnku

Wydawnictwo: Buchmann
od 8 do 14 lat
PATRONAT
ISBN: 978-83-7670-326-8

Opis książki

Niezwykła książka opowiadająca o dwójce dzieci – rodzeństwie Zuzi i Bartku, a także o ich przygodach, w których pojawiają się wątki kulinarne i smakowite przepisy.

 

Jak szybko przygotować smaczną żółtą zupę, kolorowego jeża, torcik dla mamy lub skrzydełka z grilla? To prostsze niż by się mogło wydawać, zwłaszcza gdy przewodnikiem po krainie kulinarnych przygód jest sympatyczne rodzeństwo – Zuzia i Bartek.


Wstęp:


"Czy zastanawiasz się czasem nad tym, jak to się stało, że ktoś wymyślił różne potrawy: na przykład zupę ogórkową albo kotlety mielone czy ciasto biszkoptowe?


Czy sprawił to przypadek, czy może ktoś, dawno temu, sam spróbował
udoskonalić swój jadłospis, bo mu się znudziło jedzenie wciąż tych samych,
bardzo prostych potraw? Wiele z nich powstało przypadkowo, inne przez próby,
dodawanie i zmienianie składników, czyli eksperymenty. Nawet nie wiemy,
jakie historie wiązały się z poszczególnymi potrawami. Aby nie zapominać tego,
co akurat się udało, co bardzo smakowało, ludzie zaczęli zapisywać składniki
i sposób przygotowania różnych dań. Tak powstały książki kucharskie. I co
się okazało? Że różnią się od siebie propozycjami potraw i ich przyrządzania,
że zależy to także od kraju, w którym żyją ich autorzy. Co innego jada się
na zimnej północy Europy, a co innego na południu – tam, gdzie jest cieplej, gdzie rosną słodsze i bardziej soczyste owoce, a słońce mocniej grzeje! A jeszcze co innego jada się w dalekiej Azji czy gorącej Afryce. Warto poznawać te różne smaki i kompozycje, ale zanim to nastąpi – naucz się poruszać po kuchni, zaprzyjaźnij się z jej mieszkańcami: garnkami, sztućcami, kubeczkami i chochelkami.


Często widzisz, jak mama czy tata szybko i zręcznie poruszają się w kuchni:
doskonale wiedzą, jakiego garnka użyć do gotowania kaszy, a jakiego do jarzyn.
I nigdy nic im nie upadnie na podłogę, nie stłuką talerza, nie poparzą się
przy wyjmowaniu ciasta z piekarnika. Czy można się tego nauczyć? Oczywiście,
że można! Nauka gotowania to sztuka, ale jeśli ciekawi cię, na czym ona polega, spróbujemy opowiedzieć w tej książeczce. Pamiętaj tylko o kilku bardzo ważnych
zasadach: kuchnią rządzą cztery groźne żywioły: ogień (zapałki i piecyk)..."

 

Liczba stron: 120
Wymiary: 195 x 235
Okładka: twarda

Kup teraz

Szukamy najtańszych księgarni internetowych...

Recenzje książki Tajemnica w garnku

Recenzje rodziców:

Podczas pracy można się fantastycznie bawić

Autorzy książki, Hanna i Stefan Adamikowie, już od samego początku narracji w przyjazny sposób wprowadzają dzieci w świat kuchni. Prostym językiem wyjaśniają, jak doszło do powstania książek... czytaj więcej »

Kuchnia jest magią i tajemnicą

Nie wiem jak Państwa dzieci, ale moje garną się do kuchni. Niezmiernie smaczne są przecież własnoręcznie zrobione kanapki czy sałatka! Zresztą pamiętam, jak pierwsza książka kucharska dla... czytaj więcej »

Warto zobaczyć