Jak wykorzystać łodyżki rzodkiewki? Co zrobić z czerstwym chlebem? Czy można coś zrobić z czarnym bananem?
Na te i na wiele innych pytań postaramy się odpowiedzieć podczas najbliższego warsztatu z kuchni Zero Waste. Zapraszamy dzieci i rodziców do wspólnego gotowania, podczas którego nauczymy się kilku trików, jak nie marnować jedzenia. W trakcie spotkania dowiemy się, jak wykorzystać całą rzodkiewkę z listkami, przygotujemy proste danie z wykorzystaniem czerstwego chleba i stworzymy pyszny czekoladowy deser z użyciem przejrzałych bananów.
W warsztatach rodzinnych uczestniczą dziecko i jego opiekun. Jednak głównymi bohaterami zajęć są dzieci, które pod opieką rodziców i trenera poznają tajniki kuchni, uczą się używania narzędzi i akcesoriów do gotowania oraz poznają nowe smaki. Uczestnicy przygotowują swoje potrawy na profesjonalnie wyposażonym stanowisku. Zależy nam na rodzinnej atmosferze spotkań, gdzie nie ma pośpiechu, jest natomiast dobra zabawa.
Warsztaty poprowadzi Ania pasjonatka gotowania, odkrywania nowych smaków, baczna obserwatorka, która nie stroni od improwizacji. Trenerka kulinarna z dużym doświadczeniem w pracy z dziećmi i dorosłymi. Hobbystycznie co roku prowadzi kuchnię polową na obozach dla dzieci, gdzie wraz z dziećmi przygotowuje posiłki dla całego obozu.
Szczegółowe informacje: