Choć współcześnie słowo „dieta” kojarzy się nam raczej z głodówkami i wyrzeczeniami, tak naprawdę jest to nic innego, niż sposób odżywiania. Dieta łączy się ze stylem życia; od niej zależy nie tylko nasza figura, ale też funkcjonowanie całego organizmu.
Zdrowe żywienie od dzieciństwa
Bardzo ważne jest nauczenie zasad zdrowego żywienia już w dzieciństwie. Ilość i jakość posiłków wpływa na rozwój dziecka: fizyczny, emocjonalny i intelektualny. Kształtowanie pozytywnych nawyków żywieniowych zapobiega nadwadze i otyłości, które to z kolei wiążą się z np. cukrzycą, wysokim poziomem cholesterolu, złym stanem wątroby. Dbanie o zdrowy wygląd zapobiega też przed odrzuceniem przez inne dzieci z powodu wyglądu. W przedszkolu i szkole dzieci narażone są na choroby zakaźne poprzez kontakt ze swoimi rówieśnikami, dlatego ważne jest, żeby również poprzez żywienie wzmocnić ich odporność.
Częstotliwość posiłków
Podstawą są regularne, zbilansowane i pełnowartościowe posiłki, od 4 do 5 razy dziennie. Dopilnuj, żeby dziecko nie wychodziło z domu bez śniadania. Posiłek ten ma wpływ na sprawność umysłową i efektywność pracy w szkole lub przedszkolu. Wpływa też na samopoczucie; jego pominięcie wywołuje osłabienie i rozdrażnienie. Poza tym nie zjedzenie rano posiłku sprawia, że dziecko staje się później głodne i częściej sięga po niezdrowe przekąski.
Jeśli chcesz zapewnić dziecku dobry start w rozwoju, zacznij od planowania – ułóż zbilansowaną dietę w oparciu o piramidę zdrowego żywienia. Dopilnuj, aby dziecko jadło zróżnicowane posiłki, zapewniając tym samym dostarczenie różnych składników do organizmu. Plusem jest, jeśli posiłki są dla dziecka atrakcyjne nie tylko smakowo, ale wizualnie – ładniej wyglądające, kolorowe jedzenie będzie chętniej zjadane. Upewnij się, że dziecko nie przegapi jakiegoś posiłku: szykuj mu drugie śniadania do szkoły, miej pod ręką zdrowe przekąski (np. orzechy) w razie nagłych „zachcianek”. Staraj się piec słodkości w domu, aby móc dopilnować spożywanie odpowiednich ilości cukru.
Rzecz jasna, dieta powinna być dostosowana do każdego indywidualnie. Inna powinna być dla dorastających nastolatków, inna dla osób intensywnie uprawiających sport, inna dla ludzi chorych.
Dieta bezglutenowa
Ostatnio często słyszy się o diecie bezglutenowej. Nie jest to kolejna „dieta cud” na odchudzanie, ale sposób żywienia dla osób chorych na celiakię lub nietolerancję glutenu. W uproszczeniu można powiedzieć, że ta dieta polega na wykluczeniu z codziennego żywienia produktów zawierających gluten lub tych z możliwością zanieczyszczenia produktami z glutenem (np. pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz, jęczmień, owies).
W razie podejrzenia, że nasze dziecko nie toleruje glutenu w pokarmach, należy się skonsultować z lekarzem, który zleci badania i ustali rozpoznanie choroby. I choć przejście na ten rodzaj żywienia wydaje się wiązać z wieloma wyrzeczeniami, to dosyć łatwo jest znaleźć produkty w zastępstwie na jedzone dotąd. Na szczęście w obecnych czasach świadomość żywieniowa w szkołach i przedszkolach jest bardzo duża, więc niektóre placówki oferują posiłki również dla osób z nietolerancją konkretnych składników. Niestety, często wysiłki rodziców, by zapewnić utrzymywanie ścisłej diety, są niweczone przez dzieci, które wstydzą się swojej choroby, ukrywając ją i spożywając poza domem produkty “zabronione”. Trzeba uświadamiać dzieci, że nawet minimalne ilości glutenu mogą spowodować nawroty choroby.
Praktyczne wskazówki
Jak sobie poradzić z dietą bezglutenową w kuchni? Praktyczne wskazówki znajdziemy w książce “Dieta bezglutenowa: co wybrać?” pod redakcją Hanny Kunachowicz. Należy pamiętać m.in o przechowywaniu gotowych produktów gezglutenowych w oddzielnych szafkach, o dokładnym myciu naczyć w celu usunięcia pozostałości glutenu, czy o zadbaniu o zapas jedzenia bezglutenowego w domu na wypadek konieczności przygotowania czegoś na szybko. W książce znajdziemy też tabelę składu i wartości odżywczej produktów naturalnie bezglutenowych, pozwalającą na znalezienie grupy produktów, które powinny stać się podstawą w stosowanej diecie. Przy zakupie żywności trzeba pamiętać, żeby wybierać tylko te z etykietkami oznaczonymi: “produkt bezglutenowy”.
Zapoznanie sie z tematem jest szczególnie polecane osobom, które zauważą u siebie klasyczne objawy celiakii. Są to np.: wzdęcia, utrata lub niedobór masy ciała, obrzęki, zmęczenie, drażliwość, przewlekła biegunka, wymioty, przewlekłe bóle brzucha, brak apetytu. W razie podejrzenia, że ty albo ktoś z twojego otoczenia cierpi na nietolerancję glutenu, skonsultuj się z lekarzem w celu wykonania potrzebnych badań.