Warszawa

Recenzja książki:

Zdrowa kuchnia Lamelii Szczęśliwej

Zdrowa kuchnia Lamelii Szczęśliwej

Joanna Krzyżanek
od 7 do 10 lat
PATRONAT

Podczas czytania leci ślinka!

Joanna Krzyżanek przyzwyczaiła nas do Cecylki Knedelek i jej przepisów kulinarnych. W Zdrowej kuchni... poznajemy natomiast przedziwnej urody emerytowaną Lamelię Szczęśliwą, ekspertkę od zdrowego odżywiania.  W uroczych i bardzo dowcipnych opowiadaniach próbuje ona przekonać do zdrowego odżywania i stosowania podstawowych zasad w żywieniu i sposobie życia.
Na przykładzie opasłego króla Ignacego poznajemy budowę i funkcjonowanie układu pokarmowego. Lamelia wyjaśnia skutki zastępowania warzyw czekoladą. Pokazuje też, w czym możemy znaleźć witaminy oraz po co w ogóle one są potrzebne naszemu organizmowi. Każdemu niejadkowi oraz przeciwnikowi warzyw i owoców możemy przeczytać fragment o ich zaletach. Z pewnością informacja o zaostrzeniu wzroku dzięki marchewce i likwidowaniu zmęczenia po trudnym meczu dzięki czerwonej kapuście, płaskim brzuchu dzięki pomarańczom i pięknej skórze dzięki grejpfrutom zachęci do sięgania po warzywa. Do tego piękne zdjęcia pozwolą na naukę nazw przypraw i przybliżą ich zastosowanie w kuchni.
Oczywiście wiadomo, że nie samą zieleniną człowiek żyje. Odrobina cukru nie zaszkodzi. Lamelia pokazuje, skąd się bierze cukier i co można z niego zrobić, ale tak, żeby było zdrowo i smacznie.
W książce nie brakuje także przepisów na niezwykłe kanapki z gruszką, masłem orzechowym, smaczne zupy, placki z warzywami, sałatki na każdą porę roku, zdrowe napoje i to coś na chwilę słabości, czyli przepięknie wyglądające ciasta orzechowe, dyniowe i jagodowe lody.
Wszystkim czytelnikom, życzę smacznego, bo podczas czytania naprawdę ślinka leci.

 

mama Beata

 

Przeczytaj również

Polecamy

Warto zobaczyć