14 czerwca 2024 r. w godzinach od 10:00 do 15:00 na terenie kampusu URK przy ulicy Balickiej 104 (Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności) odbędzie się „Dzień Mleka".
W trakcie wydarzenia zaplanowano m.in. prelekcje, zwiedzanie strefy wystawienniczej, porady dietetyka , konkursy i zabawy dla najmłodszych, warsztaty tematyczne, a także zwiedzanie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.
Celem wydarzenia jest promocja projektu w ramach zadania „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy" i upowszechnienie wiedzy na temat wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych mleka i produktów mlecznych. Zadanie finansowane jest w ramach dotacji celowej Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Projekt badawczy „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego" ma za zadanie zacieśnić współpracę naukowców oraz przedsiębiorców w celu zwiększenia innowacyjności i rozwoju przetwórstwa rolno-spożywczego w sektorze mleczarskim.
TEMATYKA I HARMONOGRAM WARSZTATÓW PODCZAS DNIA MLEKA – (aktualnie brak miejsc – ostatnie wolne miejsca na godz. 11:00 - Prezentacja makaronu z wykorzystaniem innowacyjnych rozwiązań)
Warsztaty odbywać się będą na Wydziale Technologii Żywności (ul. Balicka 122) oraz w Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności (ul. Balicka104).
Oto szczegółowy program:
Oznaczanie zawartości cukru w napojach za pomocą refraktometru (Wydział Technologii Żywności, ul. Balicka 122)
Poznaj, jak łatwo możesz zmierzyć ilość cukru w różnych napojach, oraz dowiedz się, ile "niewidzialnego" cukru spożywasz na co dzień.
• Miejsce: Sala 0.77
• Godziny: 12:00 i 13:00
Test na identyfikowanie zapachów, daltonizm wzrokowy, test szeregowania zapachu, test szeregowania barwy (Wydział Technologii Żywności, ul. Balicka 122)
Przetestuj swoje zmysły w różnorodnych zadaniach związanych z zapachami i barwami.
• Godziny: 11:00, 12:00 i 13:00
Olejki eteryczne, substancje zapachowe i ich zastosowanie (Wydział Technologii Żywności, ul. Balicka 122)
Dowiedz się więcej o olejkach eterycznych i ich różnorodnym zastosowaniu.
• Miejsce: Sala 1.74
• Godziny: 11:00, 12:00 i 13:00
Analiza etykiet produktów spożywczych i świadome wybory żywieniowe (Wydział Technologii Żywności, ul. Balicka 122)
Naucz się, jak analizować etykiety produktów spożywczych i dokonywać świadomych wyborów żywieniowych.
• Miejsce: Sala seminaryjna 1.104 w Katedrze Żywienia Człowieka i Dietetyki
• Godziny: 11:00, 12:00 i 13:00
Prezentacja makaronu z wykorzystaniem innowacyjnych rozwiązań
Zobacz, jak można innowacyjnie podejść do produkcji makaronu.
• Godziny: 11:00, 12:00 i 13:00
Oznaczanie ilości białka w jajku za pomocą smartfonu (Wydział Technologii Żywności, ul. Balicka 122)
Poznaj nowoczesne metody oznaczania białka w jajkach przy użyciu smartfonu.
• Miejsce: Sala 1.136
• Godziny: 11:00, 12:00 i 13:00
Prezentacja produktów liofilizowanych (Wydział Technologii Żywności, ul. Balicka 122)
Dowiedz się, jak powstają produkty liofilizowane i jakie mają zalety.
• Dla kogo: osoby powyżej 12 roku życia (szkoły podstawowe/średnie)
• Godziny: 11:00, 12:00 i 13:00
Sery twarde i miękkie - dlaczego tak bardzo się różnią? (Wydział Technologii Żywności, ul. Balicka 122)
Poznaj różnice między serami twardymi a miękkimi.
• Miejsce: Sala 0.99
• Godziny: 12:00 i 13:00
Produkcja lodów (Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności, ul. Balicka 104)
Zobacz proces produkcji lodów w Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.
• Godziny: 12:00 i 14:00
TEMATYKA WYSTAW STAŁYCH PODCZAS DNIA MLEKA
MIEJSCE: przed budynkiem CENTRUM INNOWACJI ORAZ BADAŃ PROZDROWOTNEJ I BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI (ul. Balicka 104)
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
• Miroby w mleku i produktach mlecznych
Zanurz się w świat mikroorganizmów obecnych w mleku i dowiedz się, jak wpływają na jego jakość.
Wydział Leśny
• Od mleczy do mleczka, czyli zdrowie z lasu i łąki
Poznaj dobroczynne właściwości roślin mlecznych i ich wpływ na zdrowie.
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
• Tajemnice mleka
Poznaj sekrety produkcji mleka i jego znaczenie dla zdrowia.
Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji
• Zwierzęta mleczne widziane okiem inżyniera
Zrozum techniczne aspekty hodowli zwierząt mlecznych.
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
• Aparaty udojowe - poczuj pulsację
Dowiedz się, jak działają nowoczesne urządzenia udojowe i poczuj ich pulsację.
• Zastosowanie elektronicznego nosa do oceny i kontroli jakości mleka i produktów mlecznych
Odkryj, jak technologia wspiera kontrolę jakości mleka dzięki elektronicznemu nosowi.
Wydział Technologii Żywności
• Mleczna przygoda
• Porady dietetyka
Odkryj fascynujący świat mleka i jego przetworów oraz zdobądź praktyczne porady dietetyczne.
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
• Przez zdrowie zwierząt do zdrowia człowieka
TEMATYKA I HARMONOGRAM PRELEKCJI W SALI SEMINARYJNEJ CENTRUM INNOWACJI ORAZ BADAŃ PROZDROWOTNEJ I BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI (UL. BALICKA 104)
• 10:00 - Wszystko o lodach
Poznaj tajniki produkcji lodów, ich rodzaje i smaki.
Wydział Technologii Żywności
• 10:30 - Wartość odżywcza mleka - fakty i mity
Dowiedz się, jakie są prawdziwe wartości odżywcze mleka i obal popularne mity.
Wydział Technologii Żywności
• 11:00 - „Z Kostkiem po wapń”, czyli produkty mleczne w diecie dla zdrowych kości
Odkryj, jak produkty mleczne wpływają na zdrowie naszych kości.
Wydział Technologii Żywności
• 11:30 - Optymalny mikroklimat obory to szczęśliwa krowa
Zrozum, jak ważne jest zapewnienie odpowiednich warunków klimatycznych dla krów w oborze.
Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji
• 12:00 - Tajemnice mleka
Poznaj sekrety produkcji mleka i jego różnorodne zastosowania.
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
• 12:30 - Czy robot wydoi krowę?
Zobacz, jak nowoczesna technologia wspomaga hodowlę i produkcję mleka.
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
• 13:00 - Pszczoły wracają do lasu
Dowiedz się, jak pszczoły i ich produkty wpływają na nasze zdrowie i środowisko.
Wydział Leśny
• 13:30 - EKO mleko
Odkryj, co kryje się za ekologicznym mlekiem i jakie ma korzyści dla zdrowia i środowiska.
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Każda prelekcja to okazja do zgłębienia wiedzy na temat mleka i jego roli w naszej diecie i zdrowiu.
Zadanie pn. „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy” finansowane jest w ramach dotacji celowej Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
WSTĘP WOLNY