W czwartek, 5 września, o godzinie 11.00, Kino Pod Baranami zaprasza na kolejny film prezentowany w ramach cyklu Baranki w Pieluchach. W programie Bulion i inne namiętności Trầna Anha Hùnga, wypełniony wspaniałymi smakami i zapachami romans z gwiazdami francuskiego kina - Juliette Binoche i Benoîtem Magimelem - w rolach głównych.
Bulion i inne namiętności to niezwykle apetyczny, rozsmakowany w dobrej kuchni francuski film, nakręcony z wielką miłością do gotowania.
Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung (Rykszarz, Zapach zielonej papai) w swoim nowym filmie połączył romans z poetyckim kinem kulinarnym. Jego opowieść jest inspirowana książką Marcela Rouffa z 1920 roku (La vie et la passion de Dodin-Bouffant, gourmet) oraz autentyczną postacią francuskiego smakosza Anthelme’a Brillata-Savarina.
W filmie Bulion i inne namiętności wystąpiły dwie gwiazdy francuskiego kina: Juliette Binoche (Jak być dobrą żoną, Trzy kolory: Niebieski) i Benoît Magimel (Rosalie). Za oprawę kulinarną filmu odpowiada Pierre Gagnaire - słynny francuski szef kuchni, właściciel kilkunastu restauracji na całym świecie.
Baranki w pieluchach to seanse filmowe, na które mogą przyjść rodzice razem z niemowlakami. W czwartkowe przedpołudnia Kino Pod Baranami zaprasza do sali kinowej, dostosowanej do potrzeb maluchów. Podczas seansu na sali delikatnie świeci się światło, a dźwięk jest przyciszony. Nie trzeba się też martwić o ciężkie wózki - obsługa pomoże wnieść je na piętro.
BILETY: 24 zł
Dzieci uczestniczą w pokazie bezpłatnie.
UWAGA! ZBIERAJ PIELUCHY, WYGRYWAJ NAGRODY!
Kino Pod Baranami zachęca do kolekcjonowania biletów z pokazów cyklu Baranki w pieluchach! 5 pieluchowych biletów, to jeden bilet gratis na dowolny seans repertuarowy od wtorku do czwartku w Kinie Pod Baranami!
O FILMIE:
BULION I INNE NAMIĘTNOŚCI | LA PASSION DE DODIN BOUFFANT
reż. Trần Anh Hùng, Francja 2023, 135’
MFF w Cannes 2023: Nagroda dla Najlepszego Reżysera
MFF w San Sebastian 2023: Najlepszy film w sekcji Culinary Zinema
Cezary 2024 - nominacje: Najlepsze kostiumy, Najlepsza scenografia
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje. Reżyser Trần Anh Hùng, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim slow cinema. Za oprawę kulinarną Bulionu i inne namiętności odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów Uczty Babette nie było w kinach tak smakowitego filmu.
KINO POD BARANAMI
Rynek Główny 27
31-010 Kraków
12 423 07 68